9 Mai în istoria automobilistică

În urmă cu exact 60 de ani marca SEAT pornea la drum. Lansată cu ajutorul italienilor, dar perfecţionată de nemţi, SEAT a ajuns astăzi expresia latinităţii spaniole îmbinată cu tehnica germană.

9 Mai în istoria automobilistică 9 Mai în istoria automobilistică

9 Mai 1950 - Sociedad Española de Automóviles de Turismo, sau SEAT aşa cum cunoaştem cu toţii constructorul spaniol, are ca dată oficială de naştere 9 Mai 1950, astăzi aniversând 60 de ani de existenţă. Compania spaniolă a fost fondată în parteneriat cu FIAT şi în primii ani a fabricat automobile care se diferenţiau de cele italiene doar prin însemnele mărcii.

Primul model SEAT a ieşit pe porţile fabricii pe 13 Noiembrie 1953, fiind un sedan 1400A, dar capacitatea uzinei era redusă şi cei 925 de muncitori făceau doar 5 maşini pe zi. Producţia a crescut, şi, la jumătatea anilor '50, SEAT fabrica în jur de 10.000 de maşini anual. Modelul care a dat aripii constructorului iberic a fost SEAT 600 (FIAT 600 în Italia) care a pus practic Spania pe roţi.

FIAT s-a retras însă din parteneriatul cu SEAT în 1981 şi pe 30 Septembrie 1982 spaniolii ajung la o înţelegere cu Volkswagen pentru a produce mai multe automobile germane sub marcă proprie. Pe 18 Iunie 1986 VW a cumpărat 51% din acţiunile SEAT devenind acţionarul majoritar, iar din 1990 grupul din Wolfsburg deţine 100% din capitalul mărcii spaniole.

SEAT s-a făcut remarcată şi în motorsport mai ales în campionatele de turisme, fiind echipa campioană în WTCC în ultimii doi ani. Divizia SEAT Sport a luat naştere în 1985, dar participarea în motorsport s-a consemnat încă din anii '70 atunci când marca spaniolă a înfiinţat Formula Nacional, o competiţie spaniolă pe circuit. De asemenea SEAT a mai câştigat trei titluri consecutiv, între 1996 şi 1998, în 2L World Rally Championship printr-un model Seat Ibiza Kit-Car.

Din 1953 şi până în prezent SEAT a produs peste 16 milioane de automobile, iar în prezent la uzina Martorell, de lângă Barcelona, în fiecare zi 2.000 de noi modele ies de pe liniile de producţie. La acestea contribuie 11.000 de angajaţi. Două treimi din producţie este exportată, SEAT având peste 3.000 de dealeri în cele 72 de ţări în care este prezentă.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.