Audi obţine prima mostră de e-diesel, din apă, dioxid de carbon şi electricitate

Mai mult de atât, acest combustibil sintetic este obţinut cu folosindu-se metode „green”. Există un singur neajuns...

Audi obţine prima mostră de e-diesel, din apă, dioxid de carbon şi electricitate Audi obţine prima mostră de e-diesel, din apă, dioxid de carbon şi electricitate

La cinci luni de la darea în folosinţă a centrului de cercetare privind e-dieselul, Audi anunţă că a obţinut prima mostră de combustibil eco sintetic. Şi, ca o demonstraţie live, ministrul educaţiei şi cercetării, prof. dr. Johanna Wanka, a alimentat maşina de serviciu - un Audi A8 3.0 TDI, în cazul în care te întrebai ce maşină are ministrul german al educaţiei şi cercetării - cu cinci litri de e-diesel.

„Dieselul sintetic, obţinut folosindu-se dioxid de carbon, este un real succes în procesul de cercetare a sustenabilităţii” a declarat aceasta, menţionând şi că „dacă putem să exploatăm dioxidul de carbon la scară largă, ca materie primă, vom realiza o contribuţie crucială la protejarea mediului şi la folosirea eficientă a resurselor, şi vom pune piatra de temelie în «economia verde»”

OK, să explicăm un pic şi minunea producerii combustibilului eco. În mare, este folosit principiul electrolizei. Cu ajutorul unei metode dezvoltate de Climeworks, se extrage dioxidul de carbon din aer. În acelaşi timp, în altă parte a centrului, un aparat electorlitic (care foloseşte electricitate „verde”) împarte apa în hidrogen şi oxigen. 

Dacă n-ai înţeles nimic din explicaţie, poate te ajută schiţa aceasta

Hidrogenul reacţionează, apoi, cu dioxidul de carbon „în urma a două procese chimice desfăşurate la o temperatură de 220 de grade Celsius şi la o presiune de 25 de bari, rezultând un lichid energetic, format din hidrocarburi, denumit Blue Crude.”

Partea bună este că tocmai a fost creat un eco-diesel care se pretează şi unui A8 3.0 TDI. Partea proastă este că centrul Audi - care nu este chiar o gheretă - poate produce până la 160 de litri de Blue Crude pe zi, din care se pot obţine circa 130 de litri de e-diesel. Însă, mulţumită cifrei octanice ridicate, rezultatul obţinut arde foarte uşor, aşa că poate fi folosit, pentru început, în amestec cu dieselul fosil.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.