Bernie Ecclestone ar putea primi 10 ani de închisoare pentru corupţie

Cu nemţii nu te joci: s-ar putea ca boss-ul Formula 1, Bernie Ecclestone, să înţeleagă acest lucru pe propria piele, deoarece autorităţile germane îl vor judeca în ceea ce se anunţă unul dintre cele mai interesante procese din lume auto în 2014.

Bernie Ecclestone ar putea primi 10 ani de închisoare pentru corupţie Bernie Ecclestone ar putea primi 10 ani de închisoare pentru corupţie

Bernie Ecclestone este miliardarul de 83 de ani care patronează lumea Formulei 1 de vreo 40 de ani. Pentru mulţi, el este dumnezeul F1. Nu, însă, şi pentru autorităţile germane, care se pregătesc să îl bage la închisoare.

Mai exact, Bernie Ecclestone este acuzat de corupţie, instanţa germană dorind să demonstreze că, pentru a prelua controlul total al Formula 1, Ecclestone i-ar fi dat mită bancherului german Gerhard Gribkowsky o sumă cifrată la 33 de milioane de euro, acesta rezolvând o schemă complicată de preluări a drepturilor şi acţiunilor prin firme fantomă.

Gribkowsky a fost deja condamnat la 8 ani şi jumătate de închisoare de către judecătorul Peter Noll, care va judeca şi cazul lui Ecclestone, despre care a afirmat că ”a fost forţa din spatele acestui caz de corupţie”.

Procurorii afirmă că pedeapsa maximă pe care ar putea să o primească Ecclestone este de 10 ani, considerând că faptele sale sunt mai grave decât ale bancherului. Apărarea mogulului din F1 va încerca, totuşi, să demonstreze că plata a fost legală, nefiind vorba de mită, însă au şanse destul de mici de reuşită.

Deocamdată, Bernie Ecclestone a părăsit funcţia de director al companiei F1 Group, care controlează ”tot ce mişcă” în Formula 1, însă, paradoxal, îşi va păstra atribuţiile. Consiliul de administraţie îl va sprijini în continuare pe Ecclestone, pe toată durata procesului, dar va monitoriza mai atent deciziile acestuia.

Între timp, Ecclestone îşi vede de afacerile personale, una dintre ele ţinând şi de oferta depusă pentru cumpărarea celebrului circuit de la Nurburgring, intrat în insolvenţă. O afacere care, din nou, are iz de scandal.

Deoarece oferta lui Ecclestone este confidenţială, celălalt ofertant, nimeni altul decât organismul german ADAC, a decis să depună o plângere la Comisia Europeană împotriva mogulului F1. Rămâne de văzut dacă şi cum se va finaliza achiziţia ”Ring”-ului, nemţii temându-se că Ecclestone ar putea schimba total destinaţia turistică a acestui circuit.

Între timp, mulţi analişti au deschis o bursă a zvonurilor, privind înlocuitorul lui Bernie Ecclestone. Ba chiar sunt unii care susţin că procesul lui Ecclestone înseamnă nu doar finalul carierei de boss în Formula 1 a octogenarului, ci poate chiar o schimbare totală a modului de management al Marelui Circ.

Voi ce credeţi:

SE VA SCHIMBA CEVA ÎN FORMULA 1 DUPĂ DEBARCAREA LUI ECCLESTONE?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.