Cea mai mare comandă de maşini electrice din istorie: Amazon cumpără 100.000 de dube de la Rivian pentru 5 miliarde de dolari!

Autor: Cristian Agatie 20 sept. 2019 Știri auto
Cea mai mare comandă de maşini electrice din istorie: Amazon cumpără 100.000 de dube de la Rivian pentru 5 miliarde de dolari!

Comanda se înscrie în noul plan privind protecţia mediului prezentat de Jeff Bezos pe 19 septembrie la un eveniment de presă din Washington DC. Gigantul retailului online a anunţat că va 80% din energia folosită va proveni din surse regenerabile până în 2024, pentru ca din 2030 procentul să ajungă la 100%. La momentul respectiv, toate cele 100.000 de maşini de livrare electrice furnizate de Rivian vor fi în circulaţie.

Primele vanuri electrice vor începe să livreze pachetele Amazon începând din 2021, pentru ca un an mai târziu nu mai puţin de 10.000 astfel de vehicule electrice să fie în exploatare. La aceste cifre, putem vedea start-up-ul american devenind cel mai mare producător de vehicule comerciale electrice, cu mult înaintea Mercedes-Benz sau VW care au prezentat primele utilitare cu propulsie electrică în anii trecuţi.

Anunţul Amazon vine după ce, în februarie, gigantul retailului online a investit 700 de milioane de dolari în Rivian. Startup-ul american a mai beneficiat şi de 500 de milioane de dolari investiţi de Ford în aprilie ca parte a unui deal prin care cei doi producători vor colabora pentru realizarea unyui vehicul electric.

Rivian a anunţat deja două modele dezvltate in-house, un SUV denumit R1S şi un pick-up denumit R1T. Platforma folosită pentru aceste modele va servi, cel mai probabil, ca bază tehnologică pentu viitoarele maşini de livrare Amazon. Compania americană are în plan şi lansarea unui model sportiv cu propulsie electrică.

„Nu mai vrem să mergem cu turma în această privinţă, am decis să ne folosim de nivelul şi puterea noastră pentru a face diferenţa în acest domeniu”, a declarat Jeff Bezos. „Dacă o companie cu o infrastructură fizică gigantică, aşa cum este Amazon, care livrează 10 miliarde de pachete anual, poate să îndeplinească imperativele Tratatului de la Paris cu 10 ani mai devreme, atunci orice altă companie ar trebui să poată”, a lansat Bezos provocarea.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult
Pro Motor

Comentarii
Inchide