"Cea mai sigură maşină din lume", construită de dictatorul Gaddafi. Cum arăta "Racheta Libiană". FOTO

Dictatorul libian Muammar Gaddafi se considera un doar un fan al maşinilor frumoase, dar şi un inovator al domeniului.

"Cea mai sigură maşină din lume", construită de dictatorul Gaddafi. Cum arăta "Racheta Libiană". FOTO "Cea mai sigură maşină din lume", construită de dictatorul Gaddafi. Cum arăta "Racheta Libiană". FOTO

Dictatorul libian Muammar Gaddafi se considera un doar un împătimit al maşinilor frumoase, dar şi un inovator al domeniului. Aşa că a construit o maşină, apoi a arătat-o lumii.

În 2009 a prezentat "Racheta Libiană", denumită oficial Saroukh el-Jamahiriya, în cadrul unei conferinţe a Uniunii Africane organizate chiar de el, informează Autoblog.com

"Racheta libiană" avea o formă ciudată, botul şi spatele fiind o combinaţie între o rachetă şi un model japonez din anul 2025.

GALERIE FOTO

Încăpeau 5 persoane în ea, iar motorul era un V6 de 230 de cai-putere, însă sloganul sub care era promovată de dictator era "cea mai sigură maşină din lume". Ce l-a făcut pe Gaddafi să treacă la design auto? Grija pentru cetăţeni, spune el, declarându-se alarmat de numărul mare de accidente de pe şoselele libiene.

"Liderul a petrecut multe ore din timpul său valoros căutând o soluţie eficientă", declara un purtător de cuvânt al acestuia.

Cât de sigur era Racheta libiană? Nu ştie nimeni sigur, deoarece nu a fost supusă niciodată unui test independent.

Totuşi, era o maşină echipată cu airbag-uri, un "sistem electronic de apărare (nimeni nu ştia ce este)", iar bara din faţă şi cea din spate ar fi absorbit mai eficient şocurile în caz de accident.

Acest prototip a fost construit de Tesco TS, o companie italiană, iar costul de fabricaţie s-a ridicat la 2,85 milioane de dolari.

Modelul urma să fie produs la o uzină din Tripoli, care urma să fie construită. Ce s-a întâmplat cu Gaddafi ştim, iar planurile pentru producţia de masă se pare că au murit o dată cu el.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.