Citroen AMI 6: 50 ani de existenţă

În momentul în care Marca îşi dezvăluie cele mai recente creaţii (DS3, DS4 şi DS5), Citroen aniversează 50 de ani de la lansarea Ami 6. Pe 24 aprilie 1961, Citroen adaugă acest model gamei sale ce se constituia în principal din modelele 2 CV şi DS.

Citroen AMI 6: 50 ani de existenţă Citroen AMI 6: 50 ani de existenţă

Pentru a crea o legătură între popularul 2 CV, lansat în 1948 şi vârful de gamă costituit de gama DS, prezentată la Salonul de la Paris în 1955, Citroen a lansat AMI 6, cu un design conceput de stilistul Flaminio Bertoni, creatorul legendarelor modele Traction Avant, 2 CV şi DS.

Particularitatea acestei berline tricorp o constituia stilul său inimitabil, cu luneta inversată. Ami 6 se adresa cu prioritate femeilor moderne, catalogul produsului din acea vreme titrând : « Pour vous Madame ». Citroen Ami 6 a cunoscut un mare succes comercial. Împreuna cu versiunea break, lansată în septembrie 1964, până la înlocuirea sa cu Ami 8, s-au comercializat 1.039.384 exemplare. Ami 6 a devenit chiar cel mai bine vândut vehicul de pe piaţa franceză în 1966.

AMI 6, un clasic in istoria Citroen

Bazat pe platforma modelului Citroen 2 CV, AMI 6 preia celebrul motor bicilidru, răcit cu aer, capacitatea sa ajungând la 602 cm3 şi dezvoltând 22 CP. Puterea sa va progresa permanent, ajungând la finalul carierei la 35 CP. Dotat cu o cutie de viteze cu patru rapoarte, cosumul se încadra în jurul a 6 l/100 km iar viteza maximă atinsă era de 105 km/h. Versiunea break propusă oferea, de la lansare, o capacitate de încărcare neobişnuita pentru un autoturism compact (320 kg sarcină utilă şi o lungime de încărcare de 3,96 m). La finalul carierei sale, AMI 6 propunea în 1967 şi o versiune « Club », care se distingea prin cele patru faruri rotunde în partea din faţă.

Interior simplu, specific epocii

Lansarea modelului Citroen AMI 6 a marcat şi debuturile producţiei uzinei Rennes-La-Janais ce urma să devină una dintre facilitaţile de producţie majore ale mărcii. De la inaugurare, aceasta uzină a fost martora creaţiei a numeroase vehicule ale mărcii Citroen - Ami 6, Ami 8, GS/GSA, Visa, Bx, Xm, Xantia, Xsara, C5 şi C6. Pentru celebrarea aniversării a 50 de ani de la lansarea modelului Ami 6, uzina va fi pe 8 iulie punctul de start al unui Tur al Franţei organizat de Amiclub France. Regrupând posesorii modelelor Citroen Ami 6, Ami 8, Ami Super şi M35, clubul va sărbători cei 50 de ani de existenţă a Ami 6 printr-un tur de 2600 de km ce vor fi parcurşi în 14 etape.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.