Cum arată fabrica TESLA văzută din dronă. VIDEO

Fabrica Tesla din Freemont, California, este a doua cea mai mare clădire din lume, ocupând o suprafaţă de 510.000 de metri pătraţi, sau echivalentul a 95 de terenuri de fotbal. Iar priveliştea de deasupra îţi taie răsuflarea

Cum arată fabrica TESLA văzută din dronă. VIDEO Cum arată fabrica TESLA văzută din dronă. VIDEO

Atunci când Henry Ford îşi lansa celebrul său Model T, lumea nu putea vedea în detaliu modul în care îşi organizase fabrica. Totuşi, Model T, sau Tin Lizzie, urma să fie modelul care va revoluţiona lumea auto, impunând motoarele cu combustie internă în lupta până atunci indecisă cu motoarele electrice (da, în 1908, circa un sfert din maşinile produse în SUA erau electrice!).

La peste 100 de ani mai târziu, un alt industriaş de geniu, Elon Musk, încearcă să facă un alt fel de revoluţie, cu o extindere în etape a operaţiunilor sale. A dat lovitura cu Model S, urmează să îşi dubleze capacitatea de producţie imediat ce lansează pe piaţă Model X, iar în 2017 sau cel târziu în 2018, când va lansa Model 3, adică prima maşină Tesla accesibilă, promite să îşi dubleze din nou capacitatea de producţie. Iată cum arată fabrica, mai jos:

Suntem încă departe de a avea un sfert din maşinile produse cu propulsie electrică, însă prin 2025 vă veţi aduce aminte că aţi citit aici că viitorul este electric. Şi este electric, pentru că şi costurile asociate bateriilor vor scădea tot datorită eforturilor lui Musk, iar eforturile combinate ale altor mari producători (precum BMW sau Renault) vor aduce treptat costurile unei maşini electrice cu autonomie decentă aproape de preţul unei maşini pe motorină similare ca performanţe.

O altă fabrică, uriaşă, este în construcţie. De data asta, pentru a face baterii. Gigafactory va dubla producţia de baterii litiu-ion din lume!

Deocamdată suntem doar la început. Din ianuarie 2015 şi până la finalul lunii iulie, s-au vândut în întreaga lume un pic peste 200.000 de maşini electrice sau hibride plug-in (care au capacitatea de a rula în oraş doar pe bateria electrică, fiind încărcate de la prize). Se speră ca, până la finalul anului, să se vândă peste 450.000 de maşini electrice pe glob. Comparaţi asta cu cele 60.000.000 de autoturisme vândute în întreaga lume anul trecut şi veţi remarca faptul că maşinile ecologice nu reprezintă deocamdată decât 0.7% din totalul maşinilor produse.

Dar în maximum cinci ani, se vor produce anual nu 450.000, ci peste 3 milioane de maşini electrice şi plug-in hibrid pe an. Tot puţin, raportat la total, dar o creştere masivă, cu dublări de producţie la fiecare patru ani. Până în 2025, dacă acest trend se menţine, vom avea circa 15% din maşini cu propulsie electrică sau hibridă.

Nu putem decât să ne bucurăm, poate aşa vom scăpa şi noi de poluarea din oraşe...

ps. mulţumim, Marian Ilie, pentru semnalare! :)

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.