De ce ţi se face rău în maşină: creierul tău crede că ai fost otrăvit

Autor: ProMotor 24 apr. 2019 Știri auto
De ce ţi se face rău în maşină: creierul tău crede că ai fost otrăvit

Răul de maşină este un fenomen cu care se luptă multă persoane, însă în spatele lui se află un raţionament ştiinţific. Deşi este neplăcut, sunt câteva metode prin care senzaţia de rău de maşină poate fi atenuată.

Potrivit Science Alert, care citează un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Cardiff, senzaţia de rău de maşină apare ca un sistem automat de protecţia declanşat de organism, deoarece creierul crede că a fost otrăvit.

Astfel, atunci când te afli într-o maşină în mişcare, creierul tău primeşte semnale mixte despre mediul înconjurător, asemănătoare cu cele primite când ai fost otrăvit. Din acela şi motiv, unele persoane care suferă de rău de maşină vomită, deoarece asta reacţia de bază a organismului de a elimina toxinele.

Experţii susţin că răul de mişcare, indiferent dacă se manifestă în maşină, pe mare sau în alt mediu, apare din cauză că oamenii au început relativ recent să folosească aceste mijloace de deplasare rapide, iar creierul nostru nu s-a adaptat complet.

Deşi ne deplasăm, corpul nostru staţionează, iar toate simţurile noastre transmit creierului că staţionam. În acelaţi timp, creierul ştie că ne deplasăm, datorită senzorilor noştri de echilibru, localizaţi în urechea internă. Aceştia sunt ca nişte recipiente mici cu lichid, iar acest lichid se mişcă, însă corpul nostru staţionează. De aici se naşte conflictul.

„Când creierul nostru devine confuz în urma acestor semnale, se declanşează răul de mişcare”, a explicat Dean Burnett, neurobiolog la Universitatea Cardiff din Marea Britanie. „Drept urmare, această senzaţie se declanşează pentru că creierul crede că a fost otrăvit”.

Cum poate fi atenuat răul de maşină

Privitul pe geam poate ajuta în cazul apariţiei răului de maşină, deoarece îi trasmite creierului că de fapt există o mişcare şi că totul este în regulă. Cititul unei cărţi poate înrăutăţi situaţia, deoarece continui să convingi creierul că staţionezi, în timp ce el primeşte semnalul de mişcare de la urechea internă.

Totodată, ajută dacă eşti la volan, pentru că oferi mai multe dovezi vizuale creierului că nu staţionezi, plus că tu controlezi deplasarea.

Câteodată, te poate ajuta să asculţi muzica preferată pentru a te calma, iar o masă uşoară, însă bogată în proteine, luată înaintea deplasării îţi poate calma stomacul.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide