Dunlop prezintă anvelopa inteligentă, cu cip fără baterie

Compania de anvelope Goodyear Dunlop a prezentat la Salonul Auto Geneva 2014 un concept de anvelopă inteligentă, care foloseşte un microcip fără baterie pentru a comunica diferite informaţii direct către computerul de bord al maşinii.

Dunlop prezintă anvelopa inteligentă, cu cip fără baterie Dunlop prezintă anvelopa inteligentă, cu cip fără baterie

Un nou tip de anvelopă inteligentă a fost prezentat la Salonul Auto Geneva 2014. Noul pneu, dezvoltat de compania Goodyear Dunlop, încorporează un microcip fără baterie care poate să trimită informaţii despre presiune şi temperatură direct către computerul de bord al maşinii.

„OK, şi ce e nou aici?”, ai putea să întrebi. Păi, faţă de alte sisteme din prezent, care au un microcip amplasat pe jantă, acest nou concept încorporează modulul electronic direct în pneu, astfel că nu mai există riscul defectării sale în timpul demontării/montării anvelopei pe jantă.

Mai mult, informaţiile furnizate de cip pot fi folosite de computerul de bord al maşinii pentru a corecta, automat, algoritmii după care se ghidează sistemele electronice de control al tracţiunii, cu scopul de a îmbunătăţi dinamica maşinii.

Totodată, distanţa de frânare poate fi redusă, iar stabilitatea maşinii poate fi crescută doar cu ajutorul datelor furnizate de senzorii din cauciucuri.

„Proprietăţile anvelopei se schimbă semnificativ, iar tipul anvelopei, presiunea şi temperatura joacă un rol important”, a spus Marc Engel, inginer senior la Goodyear Dunlop. „Dacă un vehicul cunoaşte aceste proprietăţi dinamice, sistemele sale de control le poate lua în considerare şi poate livra performanţe mai bune per total”, a continuat Engel.

Deocamdată, acest sistem se află în faza de dezvoltare, iar asta înseamnă că nu există încă planuri pentru a pune pneul inteligent în producţia de serie. Cu toate acestea, însă, Dunlop a experimentat cu această tehnologie în modelul SportMaxx RT.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.