Inovaţie Nissan: încărcarea maşinilor electrice în doar 10 minute

Japonezii de la Nissan sunt pregătiţi pentru a le închide gura detractorilor maşinilor electrice: au pus la punct un sistem de încărcare al bateriei prin care aceasta se poate încărca în doar 10 minute! V-am făcut curioşi?

Inovaţie Nissan: încărcarea maşinilor electrice în doar 10 minute Inovaţie Nissan: încărcarea maşinilor electrice în doar 10 minute

În cazul lui Nissan Leaf, care face parte din categoria maşinilor strict electrice, bateriile pot fi încărcate complet în 8 ore de la o priză de 220 V sau 240 V, existând şi modul "fast-charge", de la o sursă de 380 V, prin care bateriile pot fi încărcate în proporţie de 80% în doar 30 de minute.

Ei bine, printre temerile detractorilor maşinilor electrice se numără şi acest timp de încărcare al bateriilor, considerat prea mare şi care implică şi modificări comportamentale - de exemplu, nu trebuie să uiţi să pui la încărcat maşina seara, altfel dimineaţa nu ai cu ce pleca la muncă.

Specialiştii Nissan împreună cu o echipă de cercetători de la Universitatea Kansai au pus la punct un nou sistem de alimentare a bateriilor maşinilor electrice, prin care timpul pentru încărcarea completă a acestora este redus la doar 10 minute. Adică de la 8 ore la 10 minute, pentru că noul sistem foloseşte tot o sursă de 220 V.

Din punct de vedere tehnologic, cercetătorii japonezi au schimbat un electrod dintr-un capacitor, folosind în locul carbonului materiale precum oxid de tungsten şi de vanadiu. Experimental, nu au apărut efecte negative nici asupra bateriilor, nici asupra reţelei de curent, dar încă nu se poate da un termen mai precis pentru introducerea noii tehnologii în serie mare - s-ar putea ca acest lucru să îl vedem în realitate cam în 10 ani.

Noul sistem de încărcare ar urma să fie disponibil nu doar pentru Nissan Leaf, ci şi pentru alte maşini electrice, deci costurile ar putea fi mai reduse. Recent, cei de la Nissan au lansat în Japonia un nou încărcător pentru Leaf, la jumătate de preţ faţă de prima versiune, dar cu o valoare considerată încă mare: peste 13.000 USD.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.