Maşina îndrăgită de Nicolae Ceauşescu şi testată de el însuşi, dar interzisă de Elena – GALERIE FOTO

Autor: Marius Vișan 13 nov. 2015 Știri auto

Modelul ARO 12 a fost produs în ediţie limitată pentru MApN. Acesta a fost realizat pe un şasiu de Aro 10, cutie de viteze de Aro 10 şi caroserie de Dacia 1310 Break. Motorul era în 3 pistoane diesel şi tracţiune 4×4.

În 1987, în colaborare cu Uzina Dacia, au fost produse 14 unităţi ale modelului ARO 12. Nicolae Ceauşescu a fost impresionat de macheta premergătoare modelului final şi şi-a dat acceptul să o testeze.

Ceauşescu a fost prima persoană care a condus această maşină, testele făcându-se chiar în curtea Sălii Palatului din Bucureşti, după ce au fost aduse mai multe exemplare la reşedinţa din Bucureşti şi Snagov. Modelul era cunoscut şi sub numele Dacia Deceneanu, Aro 12 sau Dacia 4X4.

ARO 12, era o maşină cu tracţiune integrală şi garda la sol, semnificativ mărită faţă de o Dacia break normală. Deşi lui Nicolae Ceauşescu i-a plăcut foarte mult acest model, Elena Ceauşescu însă nu şi-a dat acordul cu privire la producerea pe scară largă a modelului. Motivele acestui refuz nu sunt cunoscute.

La scurt timp după refuzul Elenei Ceauşescu, uzina Aro a primit o solicitare de producere a încă 10 maşini în termen de 10 zile, maşini ce urmau a fi date miniştrilor din cadrul Ministerului Comerţului. Şi de această dată maşinile au fost retrase din circulaţie la ordinul Elenei Ceauşescu, modelele produse fiind folosite în cadrul uzinei Aro pentru aprovizionare, delegaţii şi alte activităţi interne.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide