Maşinile autonome ar putea să-ţi creeze greaţă. La propriu

Maşinile autonome ar putea să-ţi creeze greaţă. La propriu

Autor: Andrei Ştirbu acum 5 ani Știri

Cu toate că se fac progrese considerabile – din punct de vedere tehnologic – în direcţia maşinilor autonome, există un factor pe care nu putem să-l controlăm, unul descurajator pentru călătoriile cu maşinile autonome: noi înşine. 

Vom vorbi aici un pic despre „răul de mişcare” – creat de dezacordul dintre sistemul vestibular (responsabil de echilibru şi mişcare) şi cel vizual. Ei bine, în cazul maşinilor autonome, acestuia i se adaugă inabilitatea de a anticipa mişcarea şi senzaţia de lipsă de control, dată de… ei bine, de lipsa de control. 

Mai mult decât atât, având în vedere că te afli într-o maşină care nu are nevoie de tine ca s-o controlezi, probabil că vei întreprinde activităţi care nu vor face decât să amplifice stările de mai sus – cum ar fi vizionarea unui film sau citirea unei cărţi. Sau a wall-ului de Facebook.

În urma testelor efecutate de specialişti de la Universitatea din Michigan, a reieşit faptul că 6-10% dintre adulţii care nu urmăresc drumul ca pasageri într-o maşină autonomă ajung să experimenteze stări de rău. 

Practic, dacă vrei să nu ţi se facă rău, va trebui să te uiţi la drum, ca şi cum ai conduce maşina. Nici nu putem să ne imaginăm cât de plictisitoare ar putea fi călătoriile în maşini autonome…

via autoblogComentarii
Inchide