Propunere guvernamentală: detectoarele de alcool standard în maşini

La început a fost doar o invenţie, apoi a atras atenţia organelor de poliţie, iar acum poate deveni dotare obligatorie pentru maşini: detectorul de alcool. Este o propunere făcută de senatorii americani.

Propunere guvernamentală: detectoarele de alcool standard în maşini Propunere guvernamentală: detectoarele de alcool standard în maşini

Cei pentru care alcoolul la volan nu este o problemă (deşi e una foarte mare, care duce la foarte multe accidente mortale în fiecare an în toate ţările) îl pot blama pe senatorul american Tom Udall, care a înaintat senatului o propunere de lege, prin care detectoarele de alcool să devină echipare de serie pentru maşini.

Nu de mult, ruşii au venit cu o invenţie, Alcolaser, detectorul de alcool de la distanţă, pentru care guvernul rus are planuri destul de serioase. Acum, iată că americanii împing limitele mai departe şi vor să-i bage în joc şi pe producătorii auto.

Propunerea senatorului american înseamnă alocarea unui buget de 60 milioane de dolari în cadrul programului ROADS SAFE (Research of Alcohol Detection Systems for Stopping Alcohol-related Fatalities Everywhere - cercetarea în domeniul sistemelor de detectare a alcoolului pentru stoparea accidentelor fatale). Proiectul pilot ar urma să dureze 5 ani, iar datele strânse de NHTSA ar trebui să fie suficiente pentru ca senatul american să ia o decizie în acest sens.

Conform senatorului american, anual au loc peste 10.000 de decese din cauza accidentelor provocate de alcoolul la volan, iar programul ROADS SAFE ar urma să reducă acest număr cu 9.000 - adică 90% mai puţine accidente mortale, doar în USA! În condiţiile în care, doar în 2009, au fost arestaţi 1,4 milioane de şoferi beţi la volan, iar studii independente au arătat că aproximativ 150 de milioane de americani au condus sub influenţa alcoolului.

Pentru moment, nu sunt date detalii despre modalităţile tehnologice pentru integrarea dispozitivelor în maşini, acest lucru făcând obiectul altui studiu, focusat pe tehnologie. Însă criticile nu au întârziat să apară: American Beverage Institute (institutul american pentru băuturi, organizaţie care reprezintă interesele restaurantelor şi barurilor) consideră că modul de viaţă al americanilor va fi afectat drastic dacă nu li se va permite să bea rezonabil şi să-şi conducă maşinile.

La noi, încă nici un semn în aceasă direcţie, în afara filtrelor organizate de poliţie şi a unor vagi campanii de conştientizare a şoferilor cu privire la riscurile condusului sub influenţa alcoolului.

Voi ce credeţi?

E O IDEE BUNĂ MONTAREA DETECTOARELOR DE ALCOOL ÎN MAŞINI?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.