Sisteme noi: maşina care-şi caută singură loc de parcare!

”Du-te şi găseşte-ţi loc de parcare”, ”Vino şi ia-mă de la intrarea în mall”, ”Adaptează-te singură la condiţiile de trafic”, etc. Cercetătorii de la Volkswagen ne promit că, în curând, maşinile noastre vor asculta de aceste comenzi. SF sau doar ştiinţă?

Sisteme noi: maşina care-şi caută singură loc de parcare! Sisteme noi: maşina care-şi caută singură loc de parcare!

Încet, dar sigur, ne apropiem de era maşinilor care se vor conduce singure. Un nou pas este făcut de cercetătorii Volkswagen de la Electronics Research Laboratory din Belmont, California, care pun la punct tehnologiile pentru maşinile de mâine.

Cei peste 100 de designeri, ingineri şi chiar psihologi lucrează în colaborare cu specialişti de la Google, Nvidia sau Oracle pentru punerea la punct a unor noi sisteme şi funcţii, care să asiste şoferul. Deşi pare SF, una dintre funcţiile pe care se concentrează acum specialiştii este cea de "maşină care se parchează singură".

Probabil veţi ridica din umeri: ce e nou în asta? Sunt deja destule maşini pe piaţă care oferă sisteme de asistenţă a şoferului la parcare, cel de la volan având doar grija dozării acceleraţiei sau frânei. Ei bine, nu este vorba despre aşa ceva, ci despre un sistem prin care maşina pur şi simplu să... îşi caute singură un loc de parcare, fără şofer.

Cu alte cuvinte, cei de la Volkswagen vor ca maşinile viitorului să se plimbe singure prin parcările magazinelor sau clădirilor de birouri, căutându-şi un loc de parcare vacant. Exact acest lucru se doreşte, chiar dacă, pentru moment, pare stupid să-ţi laşi maşina brambura, de capul ei, nu?

Principial, sistemul preia controlul încă de la intrarea în parcare, după ce şoferul pur şi simplu dă o comandă de genul "parchează-te singură" (unde îţi vei găsi loc) şi părăsind maşina. Ulterior, după ce a terminat cumpărăturile sau şi-a terminat programul la birou, şoferul va apela prin telefon computerul central al maşinii şi va aştepta cuminte ca maşina să vină în locul stabilit de întâlnire. Probabil vor exista şi aplicaţii prin care să-ţi lauzi maşina, exact ca pe un câine...

CÂT DE UTIL CREDEŢI CĂ ESTE ACEST SISTEM DE PARCARE AUTOMATĂ?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.