Taxa de primă înmatriculare - modificări

Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să scadă taxa auto de primă înmatriculare, prin reducerea cuantumului taxei în funcţie de gradul de vechime al maşinii şi extinderea de la 6 la 15 ani a scalei aferente vârstei maşinii.

Taxa de primă înmatriculare - modificări Taxa de primă înmatriculare - modificări

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a apreciat că noile reguli corespund solicitărilor Comisiei Europene şi intereselor cumpărătorilor de maşini second-hand. Astfel, pentru o maşină dotată cu motor Euro 4 şi cu o vechime de peste 4 ani, taxa specială va fi redusă la aproximativ jumătate din valoarea actuală, iar motorizările Euro 5 vor fi scutite de taxe. Ministrul a mai spus că, pentru maşinile Euro 4 până la non-euro, taxa va fi calculată pe baza unei grile specifice, în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului.

În ceea ce priveşte reaşezarea coeficientului de scădere a taxei, ministrul a precizat că taxa va scădea pe măsură ce vârsta autovehiculului creşte. Sunt taxate atât autovehiculele noi care circulă şi sunt produse în România, cât şi cele importate. În cazul celor din România taxe este de circa 140 de euro, iar pentru cele aduse din import există taxe diferenţate în funcţie de capacitatea cilindrică şi de vechime.

Propunerile de modificare a taxei auto au fost acceptate de Guvern, dar nu au fost votate sub forma unui act normativ. "Suntem convinşi că la nivelul Comsiei Europene argumentele vor fi luate în seamă. Propunerile răspund solicitărilor CE (...). Răspunsul pe care îl dăm este acoperitor pentru ca România să evite procedura de a compărea în faţa Curţii Europene de Justiţie", a mai spus Vosganian.

Aceste modificări vin pe fondul presiunilor Comisiei Europene, deşi ministrul a declarat anterior că măsurile adoptate nu vor fi foarte diferite faţă de cele actuale (vezi aici)

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.