Când utilul se îmbină cu frumosul: studiu de design Jaguar XKX

Autor: Tudor Rus acum 8 ani Știri

Este şi cazul lui Marin Myftiu, un designer din Tirana care a sărbătorit în stilul lui aniversarea a 50 de ani de la lansarea modelului Jaguar E-Type. Deşi influenţele aduse clasicului model britanic sunt clar de domeniul viitorului, liniile de design care l-au consacrat au un loc bine definit în întregul concept.

Proiectul a evoluat de la o simplă schiţă până la modele din argilă, pentru a fi mai apoi finalizat sub forma unor imagini realizate pe computer. Pentru că modelul se vrea a fi unul electric, creatorul acestuia a pus foarte mare accent pe formele aerodinamice în vederea conservării eficiente a energiei.

Acest lucru este sugerat de prizele de aer rotunde de la nivelul spoilerului faţă. În timpul deplasării, aerul este captat de acestea, curgând de-a lungul caroseriei şi fiind evacuat prin o a doua pereche de prize de aer de la nivelul spoilerului spate.

Acestui sistem ingenios i se adaugă materialele de ultimă generaţie propuse pentru fabricarea caroseriei. Este vorba de un strat de material piezoelectric care transformă presiunea aerului în electricitate, în special la viteze mari. Un alt element de ingeniozitate îl reprezintă oglinzile laterale pliabile, extrem de subţiri, cu rol în prevenirea actelor de vandalism.

V-AR PLĂCEA SĂ VEDEŢI ACEST CONCEPT PE ŞOSELE?

 Comentarii
Inchide