Cum să exploatezi la capacitate maximă un motor diesel

Autor: Marius Vișan acum 5 ani Știri auto
Cum să exploatezi la capacitate maximă un motor diesel

În cazul în care vrei să-ţi cumperi o maşină şi eşti în dubiu dacă să alegi diesel sau benzină, noi îţi prezentăm avantajele unui motor diesel atât din punct de vedere al funcţionării şi duratei de viaţă, cât şi al consumului de carburant. Avantajele unei masinii diesel sunt un consum redus de combustibil, un cuplu mai mare şi o durată de viaţă mai mare a motorului. 

Exploatarea unui motor diesel

O exploatare corectă presupune o întreţinere regulată conform manualului de service, precum şi o oprire corectă. De asemenea, regulile de utilizare a unui motor diesel diferă în funcţie de anotimp.

Pornirea

Vara, pornirea unui motor diesel se face ţinând pedala de ambreiaj apasată, se aşteaptă stingerea martorilor luminoşi, se aşteaptă câteva secunde pentru stingerea martorului de presiune a uleiului, după care se poate porni. 

Iarna, starea bateriei este foarte importantă. Ea trebuie să fie într-o stare bună, bujiile incandescente funcţionale şi obligatoriu motorina de iarna în rezervor. Pornirea se face ţinând pedala de ambreiaj apasată, se aşteapta stingerea martorilor luminoşi şi a martorului de funcţionare a bujiilor, astfel motorul porneşte fără probleme din prima încercare.

Exploatarea unui diesel

Aici se ţine cont de două aspecte: turaţia de cuplu maxim şi turaţia la care turbina supraalimentează motorul.

Oprirea motorului

Cedarea turbinelor la motoarele diesel este reprezentată de oprirea incorectă. După rulajul îndelungat la turaţii ridicate sau urban, nu opriţi motorul imediat. Răcirea bruscă a turbinei poate afecta buna funcţionare a acesteia. Se recomandă ca înainte de oprire să lăsam motorul pornit câteva minute astfel încât turbina să se răceasca.

Întreţinere 

În acest caz foarte important este să fie respectate indicaţiile din cartea de service cu privire la intervalul reviziilor. Un alt rol foarte important în intreţinerea motorului îl are uleiul, care trebuie să fie calitativ. Când vine vorba de funcţionarea optima a motorului şi a turbinei, filtrul de aer nu ar trebui neglijat. Folosirea consumabilelor recomandate de constructor, un ulei corespunzator şi un filtru de aer calitativ oferă beneficii atât turbinei cât şi motorului. 

SURSĂ: autokappa.ro
Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006, când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian

Comentarii
Inchide