Insule din Grecia unde poți ajunge cu mașina personală. Ce condiții trebuie îndeplinite

Autor: Radu Țuțulan 02 iul. 2024 Știri auto
Insule din Grecia unde poți ajunge cu mașina personală. Ce condiții trebuie îndeplinite

Pentru mulți români, Grecia a devenit o destinație de vacanță „obligatorie”, chiar dacă e la o distanță considerabilă. Iată câteva insule din Grecia unde se poate ajunge cu mașina personală.

Drumurile care leagă țara noastră de Grecia sunt pline, din iunie până la final de septembrie. Zeci de mii, chiar sute de mii de români merg vara pe plajele elene, fie cele aflate pe continent, fie cele de pe diverse insule.

Unele destinații sunt relativ aproape de România. Pentru altele, însă, cei care merg cu mașina personală au de parcurs uneori peste 1.000 de kilometri.

Insule din Grecia unde poți ajunge cu mașina personală

În principiu, se poate ajunge pe aproape orice insulă din Grecia cu mașina personală. Unele sunt conectate direct de continent, prin poduri sau tuneluri, pe altele se ajunge cu feribotul.

Printre cele mai populare insule din Grecia unde poți ajunge cu mașina personală se regăsesc:

 • Thassos;
 • Lefkada;
 • Halkidiki;
 • Corfu;
 • Chios;
 • Evia.

Cea mai apropiată de țara noastră este Thassos, insulă aflată la doar 620 de kilometri de București. Iar din această listă, insula Evia e cea mai îndepărtată, la peste 1.160 de kilometri de capitala României.

Cum ajungi cu mașina în Thassos

Pentru a ajunge cu mașina în Thassos, cea mai populară rută este Giurgiu-Veliko Tarnovo-Stara Zagora-Svilengrad-Ormenio-Keramoti. Desigur, se poate alege și o rută care să urmeze litoralul Mării Negre: Vama Veche-Varna-Burgas-Kermen-Makaza-Keramoti.

Iar, din Keramoti va trebui luat un feribot, care costă aproximativ 20 de euro/mașină și 4 euro de persoană. În general, acestea pleacă spre insula grecească la fiecare 30 de minute.

Drumul până în Thassos durează, de la ieșirea din România, mai puțin de 10 ore, în general. Desigur, depinde cât de repede se trece de vamă, cât de aglomerate sunt drumurile din Bulgaria și cât de repede prinzi un loc pe feribot.

Cum ajungi cu mașina pe insula Chios

Insula grecească Chios se află la 7 km de coasta Turciei, în Marea Egee.

Pentru a ajunge cu mașina pe această insulă, însă, trebuie să mergi în Turcia. Pentru că feriboturile care fac curse regulate spre Chios pleacă din porturile Çeșme sau Izmir.

Durata călătoriei variază între 15 și 18 ore, în funcție de cât de aglomerate sunt șoselele.

Cu mașina în Lefkada

Pentru mulți, Lefkada este una dintre cele mai frumoase insule ale Greciei. Plaje superbe, apă turcoaz, nisip fin și o priveliște panoramică de vis.

Față de București, de exemplu, se află la aproape 1.100 de kilometri.

Însă, pe insulă se poate ajunge direct cu mașina, pentru că este conectată de continent prin intermediul unui tunel subacvatic.

Dar drumul va dura cel puțin 13-14 ore.

Insula Evia

Evia este a doua insulă ca mărime din Grecia.

Aceasta se află la PESTE 1.100 de kilometri distanță de Giurgiu și este legată de continent printr-un pod peste mare.

Drumul durează peste 13 ore și traversează aproape întreaga Grecie.

Insula se află la puțin peste 100 de kilometri de capitala Atena.

Cum ajungi cu mașina pe insula Corfu

În Corfu se poate ajunge cu avionul, fiind multe zboruri directe din Otopeni.

Cei care vor să meargă cu mașina personală, însă, au de parcurs aproximativ 1.000 de kilometri. La care se va adaugă încă 2 ore, aproximativ, cu feribotul.

Deci, călătoria va dura cel puțin 13-15 ore.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a merge cu mașina în Grecia

Pentru a merge cu mașina personală în Grecia nu ai nevoie de pașaport.

Însă, e obligatoriu să prezinți la vamă, dacă ești șofer:

 • cartea de identitate
 • permisul de conducere
 • talonul mașinii.

Toate aceste documente trebuie prezentate în original și e obligatoriu să fie valabile pe toată durata călătoriei. Inclusiv Inspecția Tehnică Periodică trebuie să fie valabilă, altfel nu veți primi acceptul de a intra cu mașina nici în Bulgaria, nici în Grecia. Iar dacă ITP expiră cât vă aflați în unul dintre aceste state, nu veți mai avea dreptul să folosiți mașina.

De asemenea, trebuie să plătiți:

 • taxa de pod, dacă ieșiți din țară pe la vama Giurgiu: 15 lei;
 • vinietă Bulgaria:
  • 23 lei un weekend;
  • 33 lei o săptămână;
  • 69 lei o lună;
 • taxa de autostradă în Grecia: 1-10 lei (0.20 – 2 euro) / porțiune.

De exemplu, pentru a ajunge în Lefkada, trebuie traversate peste 40 de tuneluri. Se va trece de la zonă de câmpie, la zone de deal și depresiune. Pe acest traseu veți întâlni destul de multe puncte de taxare, unde tarifele de trecere variază între 0.2 euro și 2.5 euro aproximativ.

Astfel, până la destinație, inclusiv pentru subtraversarea mării, se va mai adăuga un cost de 15-18 euro.

În Grecia, carburantul este ceva mai scump decât în România. Astfel, benzina costă aproximativ 1.9 euro litrul (9.5 lei) iar motorina este puțin peste 1.6 euro (8 lei).

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide