Maşina invizibilă – magie, SF? Nu, tehnologie japoneză ultra-avansată

Autor: Oraan Mărculescu 16 oct. 2012 Știri auto

Invizibilitatea este una dintre marile teme ale poveştilor de pe mapamond, dar iată că tehnologia poate face reală ideea unei ”mantii a invizibilităţii”, precum cea din Harry Potter.

Cercetări în acest domeniu se fac deja de ani buni, iar japonezii ne-au arătat deja o tehnologie denumită Retro-reflective Projection (sau camuflajul optic), care utlizează un material cu proprietăţi speciale de absorbţie a luminii, camere de filmat şi filtre special concepute.

Iată că acum profesorul japonez Masahiko Inami, de la Universitatea Keio, a prezentat la recenta expoziţie Digital Content Expo din Tokyo o maşină Toyota Prius dotată cu un… sistem de invizibilitate.

Nu e vorba de a face maşina invizibilă (dar probabil nu mai e mult până la acest pas), ci de un sistem prin care cel de la volan poate vedea prin scaunele spate. Oricât de SF ar părea, sistemul este foarte uşor de înţeles.

În primul rând, scaunele spate sunt îmbrăcate într-o folie specială, din mii de celule retroreflective, care absorb lumina de la un proiector special, care primeşte imagini de la un sistem de camere de filmat montate în spatele maşinii.

Până aici, nimic special, însă lângă spătarul scaunului este montat un display special, pe care sunt afişate imaginile în aşa fel încât impresia este că… te uiţi prin scaunele maşinii! Demonstrativ, s-a aranjat un mic poligon, în care o şoferiţă a reuşit să parcheze perfect o maşină Toyota Prius folosind acest sistem.

Tehnologia invizibila pentru masini nu e magie! de pe tare.ro

Deocamdată, nici un cuvânt despre interesul marilor producători auto pentru această adevărată ”mantie a invizibilităţii”, dar e destul de clar că, mai devreme sau mai târziu, această tehnologie va fi disponibilă pentru publicul larg.

Ce avantaje ar putea aduce în domeniul auto, rămâne la latitudinea voastră să decideţi în comentarii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide