Test drive Renault Arkana E-Tech: Full-hybrid în versiune franceză

Autor: Cristian Agatie 01 iul. 2021 TESTE AUTO

Primul test drive cu Renault Arkana E-Tech ne dovedește că motorul diesel nu va fi regretat de cei care au ales SUV-Coupé-ul francezilor. Pe lângă look-ul dezarmant, Arkana se dovedește a fi și deșteaptă, și economică. Asta nu înseamnă că ar fi perfectă, dar imperfecțiunile pot fi ușor de trecut cu vederea în fața avantajelor evidente.

Intră în Galeria FOTO

Renault Arkana este primul SUV-Coupé lansat de un producător auto de volum și nu greșim când spunem că este unul dintre cele mai reușite de pe piață. Dovada aprecierii clienților este și succesul modelului, Arkana fiind sold out în acest moment, cu comenzi peste așteptări. Despre Arkana, oficialii Renault au spus că este „hibrid prin natura sa”, iar aici putem lua în calcul mai multe sensuri. Ajungem imediat și la cel din urmă, literal, care este dat de tehnologia E-Tech de sub capotă, dar mai întâi să vorbim puțin de celelalte.

Trecând peste forma hibridă – o fuziune între un SUV și un coupé care nu are corespondent pe segmentul modelelor de volum, cel mai important este caracterul lui Renault Arkana. Modelul are dimensiunile segmentului C, cu toate că este construit pe o platformă de segment B – o altă fațetă a caracterului său hibrid. Într-adevăr, vorbim de platforma CMF-B, folosită de modelele Clio și Captur, dar într-o formă extinsă. Arkana este cu 45 de centimetri mai lung decât Captur, iar ampatamentul său este mai mare cu 11,5 centimetri. Garda la sol a crescut cu 4,5 cm, la 20 cm – o valoarea cu care se laudă SUV-urile titrate. Este, practic, o cu totul altă mașină, cu toate că păstrează tehnologia și încăpățânarea de a se descurca fără tracțiune integrală a crossoverului-frate.

Test drive Renault Arkana E-Tech: Sistem hibrid extrem de eficient

Sistemul hibrid de propulsie, botezat de francezi E-Tech, provine, de asemenea, de la Clio, dar într-o versiune optimizată. Puterea totală a fost majorată la 143 CP, printr-o creștere ușoară a puterii motorului termic de 1,6 litri (94 CP față de 91 CP). Acesta este ajutat de un motor electric, dar și de un starter-generator, care contribuie cu 36 kW (49 CP), respectiv 15 kW (20 CP). Puterea totală a sistemului hibrid este mai mică decât suma aritmetică a puterilor celor trei motoare, având în vedere că fiecare contribuie diferit în diverse faze de rulare.

Francezii vorbesc de o cutie de viteze multi-mode fără ambreiaj – aceasta nu are nicio legătură cu cutiile CVT folosite de regulă pentru alte modele hibride. Practic, sunt două cutii de viteze într-una singură – una pentru motorul electric și una pentru motorul termic, iar combinarea rapoartelor oferă până la 15 combinații. Pentru că nu există niciun ambreiaj, mașina pornește întotdeauna cu motorul electric, iar pentru schimbarea treptelor sistemul apelează la rev-matching.

Cum se conduce Renault Arkana hibrid?

În practică, sistemul hibrid al lui Renault Arkana se conduce aproape la fel ca o motorizare pe benzină cu cutie automată, cu câteva mici diferențe și una importantă. Din punct de vedere dinamic, Arkana se dovedește extrem de rapidă, sprintând ca un ghepard, atât timp cât bateria sistemului hibrid este suficient de încărcată pentru a contribui. Fără baterie, puterea totală scade la cei 94 CP ai motorului termic. Este o împrejurare rară, dar posibilă, în special atunci când urci rampe pe un drum de munte – iar drumurile din Bulgaria pe care am testat mașina au oferit astfel de scenarii din abundență. Cu o mașină de peste 1,5 tone și 94 CP viața e o idee mai complicată, mai ales în depășiri.

Desigur, aceasta este o situație rară – sistemul de management al motorului caută să păstreze bateria în cea mai mare parte a timpului la un nivel de încărcare de peste 50%. De cele mai multe ori, în special la rularea în oraș, acest lucru este aproape garantat. În acest fel se atinge valoarea promisă de oficialii Renault – 80% din timp rulat în modul pur electric. Bateria de 1,2 kWh asigură o rulare în acest mod pe o distanță de până la 3 km, dar cel mai eficient mod este cel hibrid – bateria nu se consumă niciodată complet, motorul electric fiind folosit inteligent în fazele de accelerație, pentru un consum minim de combustibil.

Cât consumă Renault Arkana hibrid

Este și motivul pentru care în timpul testului am obținut exact valoarea de consum specificată pentru Renault Arkana E-Tech – 4,8 l/100 km. Este diferența importantă, de care vorbeam mai sus, față de o mașină pe benzină cu cutie automată. Acest consum a fost obținut fără eforturi, în cea mai mare parte a timpului rulând pe drumuri secundare în zona montană a Bulgariei, între Sofia și Plovdiv. La intrarea pe autostradă, consumul crește semnificativ – în Bulgaria limita de viteză este de 140 km/h. La această viteză, motorul termic funcționează permanent, iar valori instantanee de 8-9 l/100 km nu sunt neobișnuite la viteze de autostradă.

La capitolul „de cizelat” putem trece câteva inconsistențe în funcționarea sistemului hibrid care nu sunt deranjante, dar care ar putea fi îmbunătățite printr-o optimizare ulterioară. Astfel, feelingul pedalei de frână este nenatural, în special la viteze mici. Mai exact, variații mici în apăsarea pedalei vor duce la smucituri ample ale mașinii – semn că frânarea regenerativă, care completează frânarea hidraulică în prima fază a apăsării pedalei de frână, mai are nevoie de ajustare.

Un alt aspect care iese în evidență sunt sincopele care apar la schimbarea bruscă a regimului de mers, de parcă sistemul ar gândi mai mult decât trebuie care e combinația optimă de rapoarte din cutia de viteze. Un hiatus neplăcut este sesizabil în jurul vitezei de 120 km/h în cazul accelerațiilor energice – se simte ca o schimbare de treaptă la o mașină cu cutie robotizată, o secundă fără putere în timpul unui sprint altfel remarcabil.

Test drive Renault Arkana E-Tech: Date tehnice

Model Renault Arkana RS-Line E-Tech Hybrid 145
Motor termic 1,6 litri/94 CP, ciclu Atkinson
Motoare electrice 36 kW (49 CP) + 15 kW (20 CP)
Transmisie Multi-mode
Tracțiune Față
Putere maxima 143 CP
Capacitatea bateriei Li-Ion 1,2 kWh
Accelerație 0-100 km/h 10,8 secunde
Viteza maximă 172 km/h
Lungime 4.568 mm
Lățime 1.821 mm
Înălțime 1.576 mm
Ampatament 2.720 mm
Gardă la sol 200 mm
Masă proprie 1.435 kg
Volum portbagaj 480-1.263 de litri
Preț de pornire (euro, TVA inclus) 25.900 euro
Preț versiune testată (euro, TVA inclus) 30.500 euro
Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide