Am condus Nissan Leaf, maşina anului 2011

Am avut parte şi de o surpriză la salonul de la Geneva. Am avut ocazia să conduc Nissan Leaf, nu îl pot numi test, dar am stat suficient în spatele volanului pentru a-mi forma o opinie.

Am condus Nissan Leaf, maşina anului 2011 Am condus Nissan Leaf, maşina anului 2011

Trebuie să recunosc faptul că am fost surprins de faptul că Nissan Leaf a fost numită Car of the Year. Iar conform teoriei conspiraţiei, multe rânduri au fost scrise după decernarea acestui trofeu. În acelaşi timp eram circumspect vis-a-vis de vehiculele electrice, nu în ceea ce priveşte autonomia şi gradul lor de a se ridica la necesităţile nevoilor din viaţa reală, ci mai degrabă la cât de mult se pot ridica ele la nivelul a ceea ce numim astăzi generic automobil. O primă experienţă "electrică" am avut cu Renault Fluence Z.E., o experienţă care a spulberat o mare parte din angoasele mele vis-a-vis de aceste modele.

Totuşi, Nissan Leaf este primul, sau unul dintre primele modele electrice, proiectate de la zero din acest punct de vedere. Adică proiectanţii au avut o planşă goală în faţă pe care au aşternut idei necontaminate de cutume. Aşadar un model care în teorie poate reprezenta unul dintre cei mai importanţi paşi făcuţi de automobil în evoluţia sa.

Modelul este produs în Japonia, USA şi Anglia. Iar bateriile lithiu-ion sunt produse în Portugalia, Franţa, Japonia, USA şi Anglia. Aşadar Leaf nu mai este o curiozitate pe patru roţi electrică care se naşte într-un laborator ascuns de ochii lumii. Deja în Japonia şi America maşina se găseşte în showroom-uri. Primii clienţi din Europa vor avea acces la maşină din prima parte a acestui an, adică de acum - Portugalia, Irlanda, Anglia şi Olanda, pentru ca la finalul acestui an modelul să fie disponibil în mai toată Europa.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.