Faceţi cunoştinţă cu noua maşină autonomă de la Google. VIDEO

Google, gigantul informatic la care apelezi atunci când vrei să ştii „câte roţi are un TIR”, lucrează şi la alte proiecte, pe lângă motorul de căutare care îţi oferă ţie răspunsuri la întrebări mai mult sau mai puţin inspirate. Iar unul dintre cele mai interesante proiecte este cel al maşinii autonome. Detalii în continuare.

Faceţi cunoştinţă cu noua maşină autonomă de la Google. VIDEO Faceţi cunoştinţă cu noua maşină autonomă de la Google. VIDEO

Atunci când nu găseşte noi modalităţi de a-ţi răspunde la întrebările tale cele mai năstruşnice, Google lucrează la o sumedenie de alte proiecte. Iar unul dintre cele mai interesante este cel al maşinii autonome sau, cu alte cuvinte, al maşinii care se conduce singură.

Aşadar, după câţiva ani în care a experimentat cu tehnologia maşinilor autonome pe modele ca Toyota Prius şi Lexus RX, Google a dezvăluit primul prototip propriu, construit de la zero, care arată cam aşa.

Unii spun că ar arăta ca un urs koala. O fi bine, o fi rău?

Maşinuţa are doar două locuri şi a fost descotorosită de volan, pedale pentru şofer şi oglinzi retrovizoare. De ce? Păi, dacă se conduce singură, de ce ai avea nevoie de aceste lucruri pe care le considerăm astăzi obligatorii într-o maşină, nu?

„Acum explorăm felul în care maşinile autonome ar putea arăta prin construirea unor prototipuri. Acestea vor fi gândite pentru a funcţiona în siguranţă, fără a avea nevoie de intervenţie umană. Nu vor avea volan, pedală de acceleraţie sau pedală de frână pentru că nu au nevoie de ele. Software-ul şi senzorii noştri fac toată treaba”. Cam aşa descrie Google cea mai nouă generaţie a automobilului autonom pe blogul oficial.

Înainte de a începe cu comentariile de genul „e o prostie, arată ca o jucărie!”, trebuie să îţi spun că da, arată ca o jucărie (hehe), dar că există, totuşi, o logică în spatele acestui design dubios. Americanii spun că maşina este foarte simplă, atât la exterior, cât şi la interior – există doar două scaune cu centuri de siguranţă, un spaţiu mic pentru bagaje, un buton pentru pornire şi un ecran care afişează ruta.

Modelele viitoare ar trebui să arate cam aşa

Mai importantă decât felul în care arată este, însă, atenţia dată siguranţei. Aceste prime prototipuri au un sistem de propulsie electric care oferă o viteză maximă de doar 40 km/h (25 de mile pe oră), iar armata de senzori montaţi pe maşină se asigură că probabilitatea producerii unui accident este, practic, zero.

Potrivit directorului programului maşinii autonome Google, Chris Urmson, planul pentru următorii ani este să construiască o flotă de aproximativ 100 de astfel de prototipuri (dotate, însă, şi cu comenzi manuale), care vor ajunge pe străzile statului american California în cadrul unui test.

VIDEO:

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.