18 August în istoria automobilistică

În această zi, acum 70 de ani, Walter Percy Chrysler unul dintre mogulii din industria auto americană a decedat în urma unui atac cerebral.

18 August în istoria automobilistică 18 August în istoria automobilistică

18 August 1940 - Walter Percy Chrysler,fondatorul Chrysler şi unul dintre cei mai influenţi oameni dinindustria americană, moare la reşedinţa sa din New York după ohemoragie cerebrală. Americanul s-a născut în 1875 şi era fiul unuiinginer din industria căilor ferate. Chiar şi el a început sălucreze ca şi ucenic într-o uzină de locomotive şi până la vârstade 33 de ani a ajuns managerul unei fabrici aparţinând AmericanLocomotive Company.

Ulterior a fostfascinat de automobile şi în 1905 şi-a cumpărat primul automobil.Pentru a înţelege principiile de funcţionare înainte de a o conducea demontat maşina până la ultima piesă, după care a asamblat-o laloc. În 1911 a acceptat poziţia de manager în cadrul Buick, iar în5 ani de zile a devenit preşedintele companiei, transformând-o încea mai puternică divizie a General Motors.

William Durant,deţinătorul GM, şi Chrysler au avut mai multe divergenţe de viziuneşi în 1920 cel de-al doilea şi-a dat demisia mutându-se laWillys-Overland. A fondat astfel compania care îi poartă numele dinalipirea mărcilor Maxwell şi Chalmers, după care a fost cumpărat şiDodge şi s-a introdus şi Plymouth, în acest fel ChryslerCorporation devenind unul dintre cei trei mari constructoriamericani.