30 Iulie în istoria automobilistică

Pe 30 Iulie 1863 se naşte cel care a schimbat industria auto dintr-una destinată elitiştilor în una care producea pentru masele largi, vizionarul Henry Ford.

30 Iulie în istoria automobilistică 30 Iulie în istoria automobilistică

Henry Ford30 Iulie 1863 - În această zi s-a născut Henry Ford,fondatorul Ford şi cel care a creat linia de asamblare modernăpentru producţia în serie, facilitând astfel progresulautomobilelor pentru mase. Henry s-a născut dintr-un tată irlandez, imigrant în state,şi o mamă născută în America, dar din părinţi belgieni. Încă de mic Ford a doveditreale calităţi tehnice, reparându-le ceasurile vecinilor. Deşitrăia la o fermă nu a fost atras de agricultură şi la 26 de ani aplecat de acasă pentru a se angaja ca ajutor de maşinist pentru ascăpa de gura tatălui său care îl tot presa să preia ferma.

Ulterior a fost căutat de Westinghouse să se ocupe deîntreţinerea motoarelor cu aburi pe care compania le folosea,datorită priceperii sale cu utilajele. În 1891 a devenit inginer laEdison Illuminating Company. Ascensiunea sa a continuat şi a fostnumit inginer şef în cadrul companiei de iluminat, dar promovareai-a permis să acorde mai mult timp proiectelor sale personale,adică motoarele cu combustie internă. Auzind de invenţiile saleThomas Edison l-a încurajat şi susţinut financiar şi astfel aapărut în 1896 Ford Quadricycle, prima tentativă de automobil a luiFord.

În 1899 s-a retras de la Edison şi a fondat DetroitAutomobile Company, producând câteva automobile, dar necompetitiveşi a dat rapid faliment. Nus-a dat bătut şi a pus pe picioare apoi Henry Ford Company în 1901,organizaţie pe care a abandonat-o rapid. Ultima încercare de afonda o companie a fost şi cea mai de succes, fiind Ford MotorCompany. Cea mai mare realizare a fost organizarea unităţiiproducătoare pentru a deservi ciclul de asamblare în serie şiimplicit Ford Model T, automobil pe care majoritatea americanilorşi-l putea permite. Dinacest motiv, în 1918 jumătate din automobilele americane erau FordModel T. Povestea sa nu poate fi spusă într-o singură pagină, darHenry Ford pe lângă construirea imperiului Ford a lăsat în urmăpeste 160 de patente.

Henry Ford a murit la vârsta de 83 de ani din cauzaunei hemoragii cerebrale. Impresionant este faptul că a condus Fordpână la vârsta de 81 de ani, predând-o apoi nepotului său HenryFord II.