5 August în istoria automobilistică

Semaforul electric face ordine pe şosele de aproape 100 de ani, 5 August fiind data montării unui astfel de dispozitiv.

5 August în istoria automobilistică 5 August în istoria automobilistică

Primul semafor5 August 1914 - Peaceastă dată în Cleveland a fost montat primul semafor electricpentru a fluidiza traficul în oraşul american. Această inovaţie afost amplasată în intersecţia dintre Euclid Avenue şi East 105thStreet. Primele semafoare, cele mecanice, datează însă de ceva mai multă vreme, înLondra în 1868 fiind montat un astfel de dispozitiv care foloseabraţe de lemn pentru a direcţiona traficul.

Inventatorul dispozitivului electric afost James Hoge şi şi-a atribuit patentul cu numărul 1.251.666. Semaforul avea patru becuri roşii şipatru verzi montate la extremităţi, fiind foarte similar cu cele pecare le întâlnim şi noi astăzi.

Avea însă o maredeosebire faţă de cele contemporane, respectiv nu era automat.Becurile erau legate la un comutator operat dintr-o cabină de pelateral de un agent de circulaţie. Prin urmare era la alegereafactorului uman cine circulăşi cine nu. Încă de peatunci se aprecia însă că această inovaţie va revoluţionafluidizarea traficului urban. Nu au greşit deloc jurnaliştii laînceputul secolului XX, acestea fiind prezente de aproape un secolpe şoselele noastre.