Dispozitiv anti-somn pentru maşină

Un grup de danezi au venit cu ideea de a crea un dispozitiv care să monitorizeze şi să alerteze şoferii în caz că aceştia prezintă un nivel avansat de oboseală.

Dispozitivul denumit Anti-Sleep Pilot (ASP) calculează cam câtde obosit este conducătorul auto prin monitorizarea a 26 deparametrii diferiţi. Înainte de a fi folosit, fiecare şofer trebuiesă facă un scurt test pentru a-şi determina gradul de risc personalde somnolenţă. Această informaţie este stocată în interior, astfelcă mai mulţi şoferi îşi pot păstra şi accesa profilul pe acelaşiASP.

Întimpul conducerii autovehicului, ASP-ul monitorizează nivelul deoboseală şi afişează starea şoferului. De asemenea menţine şimăsoară vigilenţa acestuia prin teste ocazionale de reacţie, încare trebuie atins aparatul de îndată ce este indicat. Dacă cel dela volan prezintă un risc de oboseală ridicat, imediat este alertatprin semnale acustice şi luminoase până când acesta va opri. Fiindcapabil de a monitoriza timpul şi viteza autovehicului,dispozitivul va şti cât a staţionat maşina, astfel că nu poate fipăcălit doar prin oprirea de câteva secunde.

ASP-ul se vinde doar în Danemarca, însă pentru cei interesaţi,acesta poate fi comandat online de pe site-ul companiei la un preţde aproximativ 250 de dolari.