Efectele TVA-ului mărit în zona auto

Majorarea cu 5% a taxei pe valoarea adăugată va scumpi în medie cu 300 de euro un model Dacia Logan şi cu aproximativ 500 de euro un automobil din segmentul compact precum un VW Golf sau un Opel Astra.

Efectele TVA-ului mărit în zona auto Efectele TVA-ului mărit în zona auto

În noile condiţii, jucătorii din auto nu se mai aşteaptă la orevenire a vânzărilor de maşini în a doua jumătate a anului, ciacum speră doar la o stagnare, ritm care însă nu va putea asiguraun nivel de 100.000 de unităţi în acest an, după ce la nivelulprimelor cinci luni piaţa a scăzut cu peste 30% comparativ cuperioada similară a anului trecut.

"Ne aşteptăm ca în următoarele luni clienţii să adopte uncomportament conservator în special la nivelul persoanelorjuridice, în timp ce clienţii obişnuiţi vor fi mai puţin afectaţi,deoarece preţul nu creşte decât cu câteva sute de euro", a spusAlin Tapalagă, şeful Porsche Inter Auto, divizia de retail aPorsche România.

Pe de altă parte, veniturile din service vor scădea cu valoriîntre cinci şi zece procente ca urmare a deciziei Executivului de amajora taxa pe valoarea adăugată la 24%, potrivit estimărilordealerilor auto, în timp ce vânzările de maşini noi vor fisusţinute de programul "Rabla".

VEZI CÂT SE VORSCUMPI PRINCIPALELE MODELE DE PE PIAŢA ROMÂNEASCĂ

Mai multe informaţii pewww.zf.ro