GM extinde dezvoltarea autovehiculelor electrice

GM extinde dezvoltarea autovehiculelor electrice printr-o flotă de testare a unor maşini bazate pe modelul Chevrolet Cruze.

GM extinde dezvoltarea autovehiculelor electrice GM extinde dezvoltarea autovehiculelor electrice

General Motors a anunţat ieri un proiect demonstrativ, cu rolulde explorare a necesităţilor pieţii şi a gradului de acceptare pecare-l au clienţii faţă de autovehiculele electrice în Coreea.Proiectul presupune o flotă de autovehicule electrice bazate pemodelul de succes Chevrolet Cruze. Rezultatul unui proces comun dedezvoltare între GM DAT, LG Chem şi LG Electronics, autovehiculeleelectrice Cruze vor face parte dintr-o flotă de testare care va fiutilizată în capitala Coreei de Sud, Seul.

Proiectul are rolul de a ajuta la dezvoltareacompetenţelor principale ale GM de electrificare a autovehiculelor,care includ bateriile, motoarele electrice, comenzile acţionateelectric şi încărcarea. Vor fi obţinute informaţii privindutilizarea în condiţii reale şi gradul în care clienţii acceptăbateriile autovehiculelor electrice, vor fi studiate tiparele deconducere şi comportamentul de încărcare prin acest proiect carepermite suportarea în comun a costurilor şi resurselor. Aceastaeste o iniţiativă-cheie în cadrul strategiei globale a GM privindbateriile şi autovehiculele electrice. Lansarea proiectuluidemonstrativ este programată pentru finalul lunii octombrie. Flotedemonstrative create de GM împreună cu alţi colaboratori vor filansate pe alte pieţe urbane mai târziu în cursul acestui an.

Autovehiculele electrice Cruze din flota demonstrativă vor fiprimele modele sedan electrice full-size lansate şi vor fialimentate de baterii produse de LG Chem şi de sisteme de propulsie(motor/invertor) de la LG Electronics. Flota demonstrativă GM dinCoreea de Sud va fi compusă din autovehicule Chevrolet Cruze şi GMDAT Lacetti Premiere. În prezent, GM vinde autovehiculul în Coreeade Sud cu marca locală.

"Acest proiect demonstrativ pentru autovehiculul electric Cruzeconsolidează poziţia de lider a GM în dezvoltarea automobilelorelectrice şi a tehnologiilor ecologice, alăturându-se portofoliuluide modele hibride şi modelului Chevrolet Volt", a declarat KarlStracke, vicepreşedintele GM Global Vehicle Engineering. "Vomutiliza experienţa dobândită din acesta şi din alte proiectedemonstrative pentru a oferi clienţilor noştri cele mai buneautovehicule din lume."

Autovehiculul electric Cruze este prevăzut cu o baterie de 31kWh, care generează o putere maximă de 150 kW. Flota demonstrativăva fi monitorizată îndeaproape pentru a fi determinată autonomiareală ce poate fi obţinută de un autovehicul de aceste dimensiuni.În cadrul programelor de testare specifice realizate de LG Chem s-adovedit că autovehiculele demonstrative ar putea atinge o autonomiede până la 160 km. Autovehiculele pot ajunge de la 0 la 100 km/h(60 mile pe oră) în 8,2 secunde, iar viteza de deplasare maximăeste de 165 km/h.

Dacă este conectat la o priză domestică standard de 220 volţi,autovehiculul electric Cruze poate fi reîncărcat complet în 8-10ore. O altă sarcină a flotei demonstrative este testarea uneiposibilităţi de "încărcare rapidă", care ar putea reducesemnificativ timpul de încărcare. "Deşi mai sunt multe de făcut,capacitatea noastră de a dezvolta acest autovehicul în mai puţin deun an, ne permite să întrezărim proiecte foarte promiţătoare pentruclienţii noştri din Coreea şi din lume", a declarat Mike Arcamone,preşedinte şi director executiv al GM DAT.

Pachetele de baterii ocupă adeseori spaţiu în portbagaj, însăcele ale autovehiculului electric Cruze sunt montate pe parteainferioară a caroseriei. De aceea, modelul Cruze oferă un portbagajcu acelaşi volum ca şi autovehiculele convenţionale, cu motoare pebenzină. "Extinderea pieţei de autovehicule electrice cu încărcarela prize domestice oferă suficiente motive pentru o colaborareîntre GM DAT şi LG Chem", a declarat Peter Bahnsuk, vicepreşedinteşi director executiv al LG Chem. "Pe parcursul ultimilor doi ani,am dezvoltat un parteneriat puternic cu GM, iar acum aşteptăm cunerăbdare să facem acelaşi lucru împreună cu GM DAT, în ţaranoastră de origine."

Începând din 2008, GM lucrează împreună cu LG Chem, furnizorulexclusiv de celule de baterii pentru autovehiculul electric cuautonomie extinsă Chevrolet Volt. Volt va fi lansat pe piaţa dinSUA spre finalul acestui an. Dezvoltarea flotei demonstrative deautovehicule electrice Chevrolet Cruze va determina extindereaacestei colaborări.