1.000 de euro amendă şi închisoare pentru folosirea telefonului la volan

De la 1 mai, această lege extrem de dură împotriva celor care conduc şi folosesc telefonul la volan va intra în vigoare în Irlanda. În funcţie de succesul ei, legea urmează să fie implementată şi în UE, dar încă nimic nu este oficial.

1.000 de euro amendă şi închisoare pentru folosirea telefonului la volan 1.000 de euro amendă şi închisoare pentru folosirea telefonului la volan

Nu demult, irlandezii şi-au propus să combată fumatul în maşini. Acum face vâlvă o nouă lege, care urmează să fie introdusă în Irlanda de la 1 mai şi care îi vizează pe cei care folosesc telefonul în timp ce conduc.

Pe fondul creşterii alarmante a accidentelor cauzate de cei care folosesc telefonul la volan (nu mai puţin de 20%, conform statisticilor), guvernul irlandez a decis adoptarea unor măsuri foarte drastice, menite a combate distragerea în timpul condusului.

Prin urmare, conform noii legi, oricine e prins folosind telefonul pentru a trimite mesaje text sau pur şi simplu pentru a vorbi în timp ce e la volan, chiar dacă utilizează un dispozitiv de tip ”mâini libere”, va fi sancţionat cu o amendă de 1.000 de euro. Asta la prima abatere. Măsura nu se aplică utilizării telefonului folosind sistemul bluetooth al maşinii.

Cum o fi să ajungi la închisoare din cauza smartphone-ului?

Recidiviştii vor trebui să scoată 2.000 de euro dacă sunt prinşi a doua oară, respectiv 3.000 de euro a treia oară. Cine persistă va plăti mult mai scump: cu închisoare de la 3 la 12 luni, în funcţie de cum decide judecătorul.

Practic, autorităţile irlandeze au pus folosirea telefonului la volan în rândul infracţiunilor grave, precum folosirea alcoolului sau a drogurilor în timpul condusului, ceea ce e un adevărat război declarat celor care vorbesc la telefon în timp ce conduc.

Dacă noua lege va duce la reducerea drastică a accidentelor cauzate de vorbitul la telefon, s-ar putea să fie pusă în discuţie şi la nivelul UE.  Unde deja folosirea telefonului la volan fără un dispozitiv de tip mâini libere este pedepsită, dar nu atât de drastic.

Voi ce părere aveţi:

VI SE PARE EXAGERATĂ ACEASTĂ LEGE?

Sursa: Irish Timeshttp://www.irishtimes.com/news/crime-and-law/drivers-caught-on-mobiles-to-face-1-000-fine-1.1759612

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.