APIA: Un nou timbru de mediu ar fi util, însă ar fi de preferat un impozit anual calculat în funcţie de gradul de poluare

Guvernul ar trebui să reintroducă o taxă prin care să tempereze importurile de maşini la mâna a doua

APIA: Un nou timbru de mediu ar fi util, însă ar fi de preferat un impozit anual calculat în funcţie de gradul de poluare APIA: Un nou timbru de mediu ar fi util, însă ar fi de preferat un impozit anual calculat în funcţie de gradul de poluare

Guvernul ar trebui să reintroducă o taxă prin care să tempereze importurile de maşini la mâna a doua, sunt de părere oficialii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Asociaţia a subliniat acest lucru în contextul în care cererea pentru maşini echipate cu motoare diesel este în scădere în Vest, însă în România importurile de diesel vechi sunt în continuare ridicate, scrie Ziarul Financiar.

„În acest moment un timbru de mediu nu ştim dacă mai poate fi reintrodus. Credem că cea mai bună măsură ar fi un impozit anual calculat în funcţie de poluare. Astfel respectăm şi recomandarea UE în ceea ce priveşte taxarea. În prezent avem 19 state europene care au taxă de primă înmatriculare, dar avem şi state care taxează atât intrarea în parcul naţional, cât şi anual, dar şi altele care taxează doar anual“, a spus Marius Tudor, secretar general al APIA.

Timbrul de mediu a fost eliminat la 1 februarie 2016, moment care a dus la o avalanşă a importurilor de maşini rulate. Acest import s-a dublat anul trecut la aproape 500.000 de maşini vechi, iar anul acesta volumul va fi undeva între 400.000 şi 450.000. Mai bine de jumătate au peste 10-12 ani vechime. Aceste volume au dus la o creştere a vârstei medii a parcului naţional la peste 15 ani, faţă de sub 10 în 2008. 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.