Cerinţe CE privind taxa auto

Comisia Europeană (CE) a solicitat României, în scrisoarea de răspuns la modificările transmise de autorităţile de la Bucureşti la sfârşitul lunii mai, să modifice taxa auto pentru a reflecta mai bine deprecierea în timp a valorii maşinilor.

Cerinţe CE privind taxa auto Cerinţe CE privind taxa auto
Comisia Europeană a solicitatat autorităţilor române să opereze "o scădere mai abruptă" a nivelului taxei la maşinile vechi, faţă de propunerea ministerului Economiei şi Finanţelor, şi să fie avută în vedere o durată medie de viaţă a automobilelor de 10-15 ani, faţă de 20 de ani cât este prevăzut în proiectul transmis Comisiei Europene, potrivit unor surse din piaţa auto.

La sfârşitul lunii mai, Ministerul Economiei şi Finanţelor a transmis CE o nouă formulă de calcul a taxei de primă înmatriculare, care prevede niveluri de până la trei ori mai mici pentru unele maşini vechi, dar mai mari la cele noi. Ulterior, Comisia a solicitat instituţiei şi o analiză a preţurilor din piaţa auto, pentru a compara coeficienţii de ajustare din grila privind taxa de primă înmatriculare cu evoluţia reală a preţurilor, studiu elaborat cu ajutorul Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile.

În proiectul de modificare a modalităţii de calcul au fost introduse noi prevederi pentru maşinile cu vechimi de sub un an, cum ar fi o lună, trei luni sau şase luni, în condiţiile în care formula actuală nu prevede astfel de diferenţieri. România a propus ca noile nivele de taxare să fie aplicate începând cu 1 ianuarie 2008, motivând că orice modificare a Codului Fiscal nu poate fi aplicată mai devreme de şase luni de la aprobare.

Modificările legislative vizează definirea mai exactă a sferei de aplicare a taxei, inclusiv prin menţiuni exprese a tipurilor de vehicule scutite, simplificarea modalităţii de calcul, prin eliminarea coeficientului de corelare, extinderea scalei de vârstă a maşinii la 20 de ani, ceea ce implică scăderea cuantumului taxei odată cu vechimea. Vechimea autoturismului se calculează, conform noilor prevederi, de la prima înmatriculare. Perioada de 20 de ani este considerată durata de viaţă a autovehiculului, timp în care acesta poluează şi deci taxa este exigibilă.

De asemenea, au fost introduse noi proceduri, printre care cea privind restituirea taxei de primă înmatriculare către proprietarii care îşi înstrăinează maşina într-un alt stat înainte de expirarea termenului de 20 de ani, proporţional cu intervalul rămas. O altă procedură se referă la posibilitatea proprietarilor de a contesta valoarea stabilită a taxei auto.

Comisia a solicitat României, într-o scrisoare de notificare transmisă în luna martie în cadrul procedurii de infringement (încălcarea reglementărilor comunitare), modificarea sistemului de taxare a autovehiculelor, argumentând că reglementările actuale sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.