Dispozitiv anti-somn pentru maşină

Un grup de danezi au venit cu ideea de a crea un dispozitiv care să monitorizeze şi să alerteze şoferii în caz că aceştia prezintă un nivel avansat de oboseală.

Dispozitivul denumit Anti-Sleep Pilot (ASP) calculează cam cât de obosit este conducătorul auto prin monitorizarea a 26 de parametrii diferiţi. Înainte de a fi folosit, fiecare şofer trebuie să facă un scurt test pentru a-şi determina gradul de risc personal de somnolenţă. Această informaţie este stocată în interior, astfel că mai mulţi şoferi îşi pot păstra şi accesa profilul pe acelaşi ASP.

În timpul conducerii autovehicului, ASP-ul monitorizează nivelul de oboseală şi afişează starea şoferului. De asemenea menţine şi măsoară vigilenţa acestuia prin teste ocazionale de reacţie, în care trebuie atins aparatul de îndată ce este indicat. Dacă cel de la volan prezintă un risc de oboseală ridicat, imediat este alertat prin semnale acustice şi luminoase până când acesta va opri. Fiind capabil de a monitoriza timpul şi viteza autovehicului, dispozitivul va şti cât a staţionat maşina, astfel că nu poate fi păcălit doar prin oprirea de câteva secunde.

ASP-ul se vinde doar în Danemarca, însă pentru cei interesaţi, acesta poate fi comandat online de pe site-ul companiei la un preţ de aproximativ 250 de dolari.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.