Luna mediului la Dacia

Dacia a decis prelungirea "zilei mediului" la "luna mediului". Astfel, cei de la Dacia ne-au invitat la uzina de la Mioveni pentru a ne dezvălui, pe "viu", îmbunătăţirele aduse instalaţiilor din procesele tehnologice în vederea diminuării poluării mediului.

Luna mediului la Dacia Luna mediului la Dacia

În cadrul vizitei de la uzina Mioveni am vizitat departamentul Presaj al Uzinei Vehicule Dacia, departamentul Cutii de Viteze al Uzinei Mecanice şi Şasiuri Dacia, staţia de filtrare a apei şi centrala termică de pe platforma Dacia de la Mioveni, acestea fiind practic punctele sensibile în ceea ce priveşte poluarea mediului înconjurător.

Preocupată de protecţia mediului înconjurator, Dacia a elaborat propria sa politică în domeniu, în conformitate cu Politica de Mediu a Grupului Renault. Investiţia pentru protejarea mediului include peste 6 milioane euro pentru tratarea şi epurarea apelor uzate tehnologice şi menajere, precum şi aproape 3 milioane euro pentru depozitare şi reciclare deseuri. Platforma de la Mioveni este furnizorul de apă pentru cei 30.000 locuitori ai oraşului Mioveni.

Certificată ISO 14.001 din 2005, Dacia a investit 22 milioane euro în protecţia mediului în ultimii zece ani. Pentru a obţine certificarea ISO 14.001, standard care se referă la managementul de protecţie a mediul înconjurător, Dacia a inevestit după cum urmează:

  • tratarea apelor uzate -6,32 milioane €
  • protecţia solului - 1,97 milioane €
  • tratarea deşeurilor - 2,73 milioane €
  • tratarea aerului - 6 milioane €
  • resurse naturale - 4,67 milioane €

Prin aceste investiţii, impactul activităţilor uzinelor Dacia asupra mediului înconjurător s-a redus considerabil în ultimii 7 ani (de la lansarea Dacia Logan):

  • emisii de C0V(compuşi organici volatili)/vehicul: - 50,8%
  • consum de energie/vehicul : - 74,1%
  • evoluţia CO2/vehicul: - 77,42%
  • deşeuri periculoase/vehicul: -46,6%
  • consumul de apă/vehicul: - 87,41%

Astfel, în materie de protecţia mediului Dacia este în prezent la nivelul uzinelor Europei Occidentale. "Dacia este o companie responsabilă în ceea ce priveşte mediul. Acest lucru este reflectat atât de activitatea noastră cotidiană, în care îmbunătăţim în permanenţă sistemul nostru de management al mediului astfel încât să diminuăm efectele pe care le avem asupra naturii, cât şi de acţiunile realizate de voluntarii noştri în comunitatea locală", a declarat Bernard Sonilhac, Director Executiv, Direcţia Renault Services Roumanie.

Punerea în practică a politicii de mediu este asigurată inclusiv de o reţea de voluntari formată din angajaţi Dacia, cu sprijinul căreia s-au plantat pe platforma de la Mioveni peste 1600 conifere, iar acţiunile de ecologizare în care s-a implicat reţeaua au rezultat în 27 tone de deşeuri.

Lupta cu deşeurile şi protejarea mediului nu se încheie aici. În următorii ani, Dacia va investii încă alte 4 milioare de euro pentru modernizarea continuă a proceselor tehnologice. Peste aproximativ 2 ani de zile, Dacia va trece la montarea de panouri solare, reducând astfel şi mai mult consumul de energie convenţională.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.