Papa Benedict XVI vrea maşina solară

Papa Benedict XVI şi-a căpătat deja renumele de "Green Pope" ("Papa cel Verde). Dar nu din cauza vreunei asemănări cu Shrek, ci datorită devotamentului său pentru ecologie. Iar acum vrea, normal, un papa-mobil maşină electrică.

Papa Benedict XVI vrea maşina solară Papa Benedict XVI vrea maşina solară

Mai întâi, Papa Benedict XVI a început să aducă în rugăciuni vorba despre poluare şi ecologie. Apoi, în 2008, a aprobat montarea de celule solare pe acoperişul auditoriumului de la Vatican, iar, în 2009, cafeteria de la Vatican a primit un sistem de climatizare alimentat de razele solare.

Ce urmează? Bineînţeles, un papa-mobil nepoluant. Papa Benedict XVI şi-a exprimat dorinţa ca maşina pe care o va folosi în viitor să beneficieze de aceeaşi tehnologie de alimentare cu energie electrică de la celulele solare.

Însă există o mare problemă: nici un constructor auto nu s-a înscris în această cursă. Nici măcar Mercedes Benz, care a realizat mai multe modele până acum pentru suveranii pontifi ai bisericii catolice - acum, papa se plimbă cu un papa-mobil bazat pe Mercedes ML.

Deşi firma germană SolarWind, care s-a ocupat de celulele solare de la Vatican, afirmă că nu sunt probleme în crearea unui astfel de automobil electric destinat papei, se pare că departamentul de marketing de la Vatican are contraargumente.

Principala reticenţă ţine de performanţele unui astfel de papa-mobil electric, în cazul în care maşina ar trebui să plece rapid de la locul unui atentat la viaţa papei. Nu trebuie uitat faptul că papa-mobilul este, de fapt, o maşină blindată, "cuşca" de sticlă în care se afişează papa publicului cântărind peste o tonă, iar ranforsările caroseriei duc la o masă apropiată de un camion.

Pe lângă acest lucru, un sistem de celule solare şi un motor electric, împreună cu bateriile, ar mai adăuga o greutate suplimentară, ceea ce ar afecta serios performanţele dinamice ale maşinii. Pentru ca un astfel de papa-mobil să răspundă standardelor impuse de serviciul de securitate de la Vatican, ar trebui un automobil special conceput şi un sistem de propulsie electric foarte puternic, deci şi baterii voluminoase.

Cei de la Vatican se mai tem şi de autonomia prea scăzută pe care un astfel de papa-mobil ar avea-o. Totuşi, germanii de la SolarWind cred că adaptarea unei soluţii de genul plug-in nu ar fi deloc problematică, iar bateriile ar putea, astfel, să fie încărcate de la reţeaua de curent electric în timpul în care maşina stă.

Este, oare, imposibilă crearea unui papa-mobil electric, alimentat de energia solară? Nu credem, la ritmul în care evoluează tehnologia pentru maşini electrice va apărea, cu siguranţă, un constructor capabil de aşa ceva. Întrebarea care rămâne este: va mai prinde Papa Benedict XVI un astfel de papa-mobil electric?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.