Precizările Registrului Auto Român cu privire la vinietă pentru Bucureşti

Autor: Marius Vișan 16 aug. 2019 Știri auto

Săptămâna aceasta Gabriela Firea a declarat că vrea să introducă o vinietă electronică de 10 lei/zi sau 1.900 lei pe an pentru maşinile care nu sunt înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov şi care doresc să circule în oraş. 

Astfel, maşinile non-euro, Euro 1, 2, indiferent de judeţul unde sunt înmatriculate, nu vor avea deloc acces în zona centrală a oraşului. Pentru autovehiculele din ţară precum si înmatriculate în Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul este permis numai în urma achiziţionării unei viniete electronice de tip Oxigen-C (Centru) adică 75 de lei/luna si 900 lei pe an.

Dacă vor şi aprobate de Consiliul General al Capitalei, măsurile ar urma să fie aplicate începând din 2020.

Precizările RAR cu privire la vinietă pentru Bucureşti

În contextul dezbaterilor referitoare la posibilitatea introducerii unor taxe pentru circulaţia pe anumite sectoare de drum din Capitală în funcţie de emisiile poluante, Registrul Auto Român a publicat pe Facebook câteva precizări cu privire la modul în care puteţi identifica norma de poluare a vehiculului dumneavoastră.

Având în vedere că există mai multe tipuri de cărţi de identitate (CIV), vom explica diferitele situaţii care pot apărea.

Pe CIV de tip nou, norma de poluare poate fi identificată în două locuri:

– la punctul 6 – Număr national de registru – în şirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro;
– la punctul 17 – Cod naţional de emisii – aici se regăsesc doar caracterele care indică norma Euro.

Pe CIV de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 – Numărul de omologare – ultimele două caractere din şir reprezintă norma Euro.

Interpretarea caracterelor consemnate în CIV se face în felul următor:

Euro 6 – E6, R6, T6;
Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5;
Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4;
Euro 3 – E3, R3, T3, H3;
Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2;
Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1;
Non-euro – orice alte combinaţii de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro;
EE – pur electric.

În fotografiile alăturate vă prezentăm mai multe tipuri de cărţi de identitate ale vehiculului, emise de-a lungul timpului de Registrul Auto Român, fiind evidenţiat locul în care se regăsesc informaţiile despre norma de poluare.

Clik pe imagine pentru zoom

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide