Ruşii salvează Th!nk, producătorul norvegian de maşini electrice

Norvegia este în doliu. Dar, din punct de vedere auto, avem şi veşti bune: micul producător de maşini electrice Th!nk, intrat de curând în faliment, a fost cumpărat de o companie rusească, având viitorul asigurat.

Ruşii salvează Th!nk, producătorul norvegian de maşini electrice Ruşii salvează Th!nk, producătorul norvegian de maşini electrice

În aceste zile, toată lumea este stupefiată în urma carnagiului din Norvegia, realizat de extremistul Anders Behring Breivik. Foarte puţini, însă, ştiau până acum că Norvegia are un mic rol şi în domeniul auto, prin fabricantul de maşini electrice Th!nk.

Mica firmă norvegiană se numără, de altfel, printre pionierii domeniului maşinilor electrice din Europa, primul concept al maşinii de oraş cu propulsie strict electrică apărând în 1990. Cel mai cunoscut model este Th!nk City, un corespondent al lui smart ForTwo, având tot două locuri şi o autonomie maximă de 180 km.

Din păcate, după 20 de ani de existenţă, chiar dacă a reuşit să scape la limită de alte situaţii de faliment şi de criza economică, acum, în 2011, oficialii Th!nk au declarat din nou falimentul firmei, din cauza datoriilor foarte mari, dar şi pentru că vânzările modice nu puteau asigura existenţa firmei într-un mediu auto atât de competitiv.

Până la urmă, raza de speranţă a venit din est. Mai exact, din Rusia: omul de afaceri Boris Zingarevitch şi-a declarat intenţia de a cumpăra Th!nk şi a-i asigura fabricantului norvegian viitorul. Furnizorul de baterii electrice va rămâne Ener1 (care este şi acţionar în proporţie de 31% al Th!nk), iar de construcţia maşinilor se va ocupa specialistul Valmet, care construieşte şi maşinile electrice de lux Fisker.

Pentru moment, nu se cunosc detaliile tranzacţiei, însă prima mişcare a noului proprietar va fi de a muta centrul de dezvoltare Th!nk din Norvegia în Germania. O mişcare interesantă, în condiţiile în care aproape toţi producătorii cunoscuţi din Germania intră rând pe rând în domeniul maşinilor electrice.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.