Senatul anulează taxa auto

Senatul anulează taxa auto

Autor: Silviu Draganescu acum 12 ani Știri

Guvernul a reglementat deja problema returnării taxei auto, prin ordonanţa de urgenţă care introduce taxa de poluare auto, a declarat, marţi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, ca reacţie la decizia Senatului de a adopta un proiect de lege privind anularea taxei speciale pentru autoturisme. "Ordonanţa de urgenţă privind taxa de poluare auto vorbeşte şi despre returnarea sumelor calculate de Ministerul Finanţelor. Guvernul a făcut astfel un pas, înainte de a-l face Senatul", a spus Tăriceanu, răspunzând unei întrebări a presei pe această temă.

Punctul de vedere al Guvernului a fost de respingere a iniţiativei legislative, motivaţia reprezentantului Executivului fiind că "introducerea taxei speciale a fost efectul eliminării sistemului de accizare, la care se adaugă măsurile privind protecţia mediului". Guvernul a aprobat, în luna aprilie, ordonanţa de urgenţă prin care este introdusă taxa de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, acesta urmând să înlocuiască taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare. Proiectul prevede că statul va restitui diferenţa de taxă auto rezultată din suma plătită potrivit reglementărilor din Codul Fiscal şi noua taxă de poluare auto.

*******************************

Potrivit Mediafax, plenul Senatului a adoptat azi un proiect de lege iniţiat de PDL care prevede anularea taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule şi restituirea sumelor încasate din această taxă auto, în termen de 90 de zile de la depunerea solicitării. Dar pentru ca legea să intre în vigoare mai este necesară şi aprobarea în Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă privind modificarea Legii nr.571/2003, Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare a fost adoptată cu 45 de voturi "pentru", 6 voturi "împotrivă" şi o abţinere, în favoarea acestuia votând senatorii PSD, PC şi PDL. Legea are ca obiect de reglementare modificarea Codului Fiscal, sens în care iniţiatorii – grupurile parlamentare PDL din Senat şi Camera Deputaţilor – propun abrogarea articolelor din lege referitoare la taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule precum şi restituirea sumelor încasate din aceste taxe speciale.

Plenul Senatului a adoptat şi un amendament venit din partea Comisiei economice, potrivit căruia Ministerul Economiei şi Finanţelor este obligat să restituie persoanelor fizice şi juridice îndreptăţite sumele încasate prin taxele speciale pentru autoturisme şi autovehicule, în termen de 90 de zile de la depunerea de către acestea a solicitării. Astfel, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Economiei şi Finanţelor va elabora şi va supune spre adoptare Guvernului normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor.

Iniţiatorii proiectului de lege menţionează în expunerea de motive că introducerea acestei taxe speciale contravine Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană, nivelul taxei "este unul foarte ridicat, devenind o povară fiscală exagerată pe care cetăţenii trebuie să o suporte la achiziţionarea autoturismelor", iar introducerea acestei taxe creează un tratament discriminatoriu între competitorii de pe piaţa auto românească.

În plus, iniţiatorii menţionează că renunţarea la această taxă nu atrage dezechilibre majore în bugetul de stat, astfel că impactul financiar este unul redus, conform proiectului de buget pe anul 2008 sumele prevăzute a se încasa fiind de 600.800.000 lei. Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional în privinţa acestui act normativ fiind Camera Deputaţilor. Până atunci vă puteţi calcula actuala şi posibila viitoare taxa cu ajutorul acestui calculator.Comentarii
Inchide