Statistică - situaţia accidentelor rutiere din 2010

În cadrul evenimentului „Şoselele României: victime, daune, traume înregistrate în 2010”, organizat de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie şi Mobileye au fost prezentate rapoartele statistice privind situaţia accidentelor rutiere din anul 2010.

Statistică - situaţia accidentelor rutiere din 2010 Statistică - situaţia accidentelor rutiere din 2010

În cadru evenimentului, AVAC a prezentat propriul raport preliminar al anului 2010, evidenţiind situaţia alarmantă la care a ajuns numărul victimelor din accidentele rutiere, în România. Conform AVAC, numărul deceselor din accidente rutiere a depăşit, în 2010, cifra de 2.300 persoane, una dintre cele mai ridicate rate din UE.

"Acest număr este suficient de mare pentru a plasa decesele rutiere ca fiind prima cauză a morţii, în România, în cazul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani. Astfel se ajunge la o medie de 6 decese pe zi, în 2010, din accidente rutiere", a declarat Marian Nedelescu, preşedintele AVAC.

Acesta a arătat că, per total, anul trecut au avut loc în România 9.213 accidente grave. 2.363 de oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 8.477 au fost grav răniţi, în aceste evenimente rutiere nedorite. Potrivit preşedintelui AVAC, principalele cauze ale accidentelor rămân viteza excesivă, traversările neregulamentare şi neacordarea de prioritate pentru pietoni sau alte autovehicule. "România se situează, şi în acest caz, în coada clasamentului european, în ciuda faptului că ţara noastră era obligată de Uniunea Europeană să reducă cu 50% numărul accidentelor rutiere până în anul 2009, lucru care nu s-a întâmplat', a adăugat Maria Nedelescu.

În cadrul conferinţei "Şoselele României - victime, daune şi traume în anul 2010", a avut loc şi lansarea oficială a sistemului revoluţionar Mobileye, capabil de a reduce numărul accidentelor rutiere cu până la 60%. Acest aparat alertează şoferul în secundele critice dinaintea coliziunii. Reprezentantul Mobileye România, Peter Rothbart, a arătat că sistemul reacţionează în cazul evenimentelor rutiere precum: apropierea periculoasă de maşina din faţă; apariţia, pe carosabil, a unui obstacol iminent; apariţia unui motociclist, biciclist sau a unei căruţe; apariţia unui pieton; schimbarea benzii de deplasare, fără semnalizare; depăşirea accidentală a axului drumului.

Toate aceste potenţiale pericole sunt înregistrate de sistem, care avertizează imediat şoferul suficient de rapid pentru ca acesta să poată reacţiona pentru a le evita. Avertizarea se face atât vizual cât şi acustic, în mod diferit în funcţie de gradul de periculozitate.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.