Test cu anvelopele Turanza, Pontenza Adrenalin şi Potenza, la Bridgestone Proving Ground din Aprilia – GALERIE FOTO

Autor: ProMotor 15 iul. 2016 Știri auto

 


Bridgestone este cel mare producător de anvelope din lume, iar pentru orice roată care se întârte compania japoneză sigur are un produs în ofertă.

Pentru a testa cum se comportă anvelopele din gama Potenza (S001 şi Adrenalin RE002) şi Turanza (T001), ne-am deplasat la Bridgestone European Technical Centre (TCE) de lângă Roma. Ce se întâmplă acolo? Cei mai buni ingineri ai companiei testează, cercetează şi inovează anvelopele companiei, înainte să fie oferite spre vânzare. TCE are un rol vital în cercetarea materialelor, designul anvelopelor, dezvoltarea prototipurilor şi testare în orice condiţii.

Aproape de TCE, în Aprilia, se află şi European Proving Ground Centre (EUPG), unde inginerii Bridgestone analizează performanţele anvelopelor în condiţii reale de utilizare. Centrul a fost inaugurat în 2014, acoperă 144 de hectare şi include un circuit oval de 4 kilometri.
     
Circuitul de 4 kilometri lungime permite atingerea unor viteze de până la 250km/oră, are 15 metri în capătul cel mai îngust şi 35 în cel mai lat, iar înclinaţia maximă ajunge la 37 de grade.

La Bridgestone European Proving Ground am testat anvelopele din gama Potenza (Potenza S001 şi Adrenaline RE002), dar şi din gama Turanza (T001).

Potenza S001 este o anvelopă pentru maşinile puternice, care se recomandă prin performanţă la viteză mare, control pe carosabil ud şi aderenţă. E destinată proprietarilor de maşini care sunt mai interesaţi de senzaţii tari decât de confort. Anvelopa este disponibilă de la mărimea 185(lăţime)/55(raport de înălţime)/15(diametru jantă) până la un maxim imens de 305/30/20.

Potenza Adrenalin RE002se promovează prin reactivitate, control pe carosabil ud şi aderenţă. Potenza Adrenalin RE002 este o anvelopă care îţi oferă senzaţia că te afli la volanul unui go-kart. Te lasă să derapezi puţin în curbele luate cu viteză mai mare, însă păstrând controlul asupra maşinii şi este clar cea mai distractivă anvelopă dintre cele testate, fiind disponibilă şi în mărimi mai mici şi la preţuri accesibile. Potenza Adrenalin este disponibilă în intervalul 195(lăţime) /50(raport de înălţime) /15(diametru jantă) – 245/40/18.

Turanza este o anvelopă axată pe confort, economie de carburant şi control pe carosabil ud. Dacă pui preţ pe confort şi siguranţă, asta e anvelopa din gama Bridgestone potrivită. Turanza este disponibilă în intervalul de mărimi 185(lăţime) /55(raport de înălţime) /16(diametru jantă) – 245/55/17.

După ce le-am testat pe toate pe un traseu care a inclus jaloane, zone de accelerare, curbe strânse şi zone de frânare bruscă, am văzut ce poate fiecare model şi cui îi este recomandat.

Potenza S001 te ajută să fii cu adevărat stăpân pe maşină. Nu derapează, are aderenţă bună, în curbe simţi că eşti pe traiectorie, iar la frânarea pe astfalt umed se comport cel mai bine.

Adrenalin RE002 dă drumul la distracţie. Fără să fie o anvelopă care te aruncă în toate direcţiile, îţi lasă puţin loc de joacă, derapează cel mai mult, însă îşi face cu brio treaba. La fel ca Potenza S001, se comportă bine la frânarea pe asfalt umed.

Turanza T001 este o anvelopă destinată celor care pun accentul pe confort, nu pe sportivitate, şi ceea ce vor de la o anvelopă este siguranţă în toate condiţiile. Chiar şi aşa, pe traseu, unde nu este chiar locul ei preferat, s-a descurcat bine, iar la frânarea pe asfalt umed a fost cam la acelaşi nivel cu Pontenza S001.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide