Trump respinge propunerea UE privind eliminarea taxelor la importurile auto: UE este „aproape la fel de rea” ca Beijingul

Trump respinge propunerea UE privind eliminarea taxelor la importurile auto: UE este „aproape la fel de rea” ca Beijingul

Autor: Marius Vişan acum 2 ani Știri

Preşedintele SUA, Donald Trump, a respins joi propunerea Uniunii Europene de eliminare totală, pe bază de reciprocitate, a taxelor vamale pentru importurile de autovehicule, adăugând că practicile comerciale ale UE sunt similare cu cele ale Chinei, informează agenţia Bloomberg.

„Nu este suficient de bună”, a declarat Trump despre oferta Bruxellesului. „Obiceiul consumatorilor lor este să cumpere maşinile lor, nu să cumpere maşinile noastre”, a adăugat liderul de la Casa Albă într-un interviu pentru Bloomberg.

Declaraţia lui Trump vine la doar câteva ore după ce Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comerţ, a declarat în Parlamentul European că UE ar fi „dispusă să reducă la zero taxele vamale, toate taxele, dacă şi SUA fac la fel”.

„UE este aproape la fel de rea precum China, doar că mai mică”, a mai afirmat preşedintele SUA.

Preşedintele american a cerut Departamentului Comerţului de la Washington să analizeze dacă importurile auto periclitează securitatea naţională, invocând acelaşi motiv folosit pentru impunerea de tarife la importurile de oţel şi aluminiu. Preşedintele a indicat că ar putea impune tarife de până la 25% pentru autovehicule fabricate în străinătate.

În luna iulie, în contextul negocierilor privind comerţul între SUA şi UE, Trump a fost de acord să nu impună taxe noi la importurile auto din Blocul comunitar.

Cecilia Malmstrom a vorbit joi în Parlamentul European despre un grup de lucru SUA-UE va stabili cum ar putea fi eliminate taxele vamale pentru produse industriale, semnalând însă existenţa unor „divergenţe profunde” între cele două părţi.

„Nu negociem nimic, avem un grup de lucru. Avem divergenţe profunde cu State Unite privind politicile comerciale”, a declarat Malmstrom, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

„Nu împărtăşim părerea SUA că războaiele comerciale sunt bune şi uşor de câştigat”, a adăugat oficialul european, făcând referire la tensiunile comerciale între Washington şi Beijing.

 Comentarii
Inchide