Când se dau amenzile, pentru ce viteze şi cine le ia? 220.000 de amenzi interogate

Autor: Alexandru Banu 22 aug. 2017 Știri auto
Când se dau amenzile, pentru ce viteze şi cine le ia? 220.000 de amenzi interogate

Twincities.com a analizat 224.000 de amenzi date în Minnnesota – SUA şi a tras concluzii despre comportamentul şoferilor modul de acordare atunci când se lasă cu amenzi pentru viteză. Vorbim de perioade ale săptămânii, de limite depăşite, de vârstele vitezomanilor şi de sexele lor. Credem că putem aplica particularităţile traficului şi procentele din studiu şi la nivelul României atât timp cât stilul aşa-zis modern de viaţă ne călăuzeşte pe toţi în lumea asta, fie în trafic, fie acasă, fie oriunde altundeva.

Din cele fix 224.915 de amenzi date în 3 ani, numai 37 au fost pentru depăşirea vitezei legale cu mai puţin de 8 km/h. Pentru 16 km/h peste viteza legală, numai 3% din totalul celor 224 de mii au călcat pe bec. Cel mai des-întâlnită amendă a fost însă pentru 20 km/h peste viteza legală. Deci iată cât de mult fac diferenţa 4 km/h în cuantumul amenzilor. Este, bineînţeles, pragul de 20 km/h care e semnificativ.

Amenda medie e pentru 25 km/h. Asta înseamnă că sunt la fel de multe amenzi date pentru viteze peste 25 de km/h cât sunt pentru viteze sub 25 km/h.

Studiul spune şi despre perioada zilei în care se iau amenzi pentru viteză. Cele mai multe sunt înregistrate imediat după orele de vârf sau în pauzele de masă (13:00-15:00) – exact când nu e mult trafic şi zburzi. Poliţiştii spun că nu neapărat din cauza aglomeraţiilor nu sunt contravenienţi în orele de vârf, ci din cauza imposibilităţii de a bloca traficul trăgând maşini pe dreapta (spuneam că sunt lucruri comune României).

Cele mai multe amenzi se dau în perioada vineri-sâmbătă, tot când traficul este mai lejer – principala stare a traficului generatoare de amenzi.

Cei cu vârste între 16-25 de ani (în cazul nostru ar veni 18) iau o treime din amenzile pentru viteză.

Ultima categorie a testul a fost pe sexe. Bărbaţii iau net faţa femeilor în trafic la viteză. În segmentul tânăr, bărbaţii iau de 1.5 ori mai multe amenzi decât femeile, iar în cazul seniorilor, proporţia creşte la 2:1.

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide