Maşinile sunt ca vinul. Cu cât mai vechi, cu atât mai valoroase (galerie foto)

Autor: Alexandru Banu 27 oct. 2017 Știri auto

O maşină nouă e o grijă în minus. Ai piese nou-nouţe, interior virgin, străluceşte în soare, o întreţii ca la începutul relaţiei. Mai că îi iei şi flori. Asta ne-am dori toţi. Să nu fim împinşi spre o maşină SH din cauza grijilor financiare. Sunt însă şi maşini vechi care au farmecul lor. Dar nu cele rulate de o băbuţă pe Autobahn 30.000 km, păstrată în garaj, an 2012. 

Sunt maşinile care au schimbat istoria automobilismului, care au contat, rare, ediţii lmitate, de colecţie. Într-un cuvânt, rare. Piese rare care se vând pe bani grei şi care în timp devin valori greu-estimabile. Oamenii care vând maşini la licitaţii special pot avea surprize enorme. Sunt unii care pornesc licitaţii de la 300.000 de euro şi se trezesc şi cu 30.000.000 de euro. Că majoritatea sunt Ferrari, ar trebui să spună totul despre cel mai mare şi mai bun producător de maşini din toate timpurile.

Maşina despre care scriem azi e din 1894 şi experţii autentificatori spun că ar fi cea mai veche maşină existent, produsă în Anglia. Casa de licitaţii Bonhams spear să o vândă cu aproape 300.000 de euro. Nu ni se par bani mulţi dacă ne-am gândi că după ce o luăm acasă, ne aşezăm pe un scaun şi ne uităm la ea. Ne imaginăm cum în 120 de ani de existenţă a văzut tot! Inclusiv cele două Războaie Mondiale. Şi a supravieţuit oricărei ameninţări, deci a avut stăpâni care au iubit-o extraordinary.

 

Santler Dogcart  a fost construit între 1889 şi 1922 şi a fost a treia maşină a fraţilor Charels şi Walter Santler. Primele două au fost cu aburi. Prima dintre ele nu a primit omologarea pentru că legea din 1865 prevedea ca o maşină să fie construită de cel puţin 3 oameni. A doua avea putere prea mică şi autonomie insuficientă.

Santler Dogcart a fost o maşină viabilă şi astăzi funcţionează încă. Are un motor Benz răcit cu apă, de 3.5 cai putere.

În 2001, casa de licitaţii Christie’s a vândut-o cu 146.750 de lire sterline. Dacă aveţi bani de aşa ceva, nu rataţi licitaţia din 3 noiembrie.

 

Autor Alexandru Banu

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide