Peugeot şi Citroen acuzate. Ce ar fi făcut cu 2 milioane de maşini?

Autor: Alexandru Banu acum 5 ani Știri auto
Peugeot şi Citroen acuzate. Ce ar fi făcut cu 2 milioane de maşini?

Francezii, prin vocea numărul 1 a presei locale – Le Monde– susţin că au nişte documente care ar putea penaliza Citroen, DS şi Peugeot (grup PSA) cu vreo 5 miliarde de euro pentru aproape 2 milioane de maşini. DGCCRF (Direction generale de la concurence, de la consommation et de la repression des fraudes – un fel de consiliul concurenţei, protecţia consumatorului şi direcţia antifraudă 3 în 1) a investigat grupul pentru posibile măsluiri ale consumurilor şi noxelor la acest număr enorm de maşini.

Ziarul francez a citat un document oficial PSA obţinut de DGCCRF în care e specificată nevoia de a ascunde nişte aspecte legate de un mecanism în relaţie cu posibilele acuzaţii. Totodată, cele aproape 2 mil. de maşini “umblate” sunt estimate de DGCCRF.

Amenda de 5 miliarde de euro este calculată de Le Monde în urma procentelor aplicate la veniturile din ultimii ani. Auto Express scrie că un inginer PSA a recunoscut că producătorul a folosit pe maşini un procedeu prin care controlul emisiilor era anulat la temperaturi mari de funcţionare ca să eficientizeze randamentul.

Grupul PSA a fost revoltat de ceea ce a apărut în presă şi a spus că nu a fost contactat de nicio autoritate. În plus, producătorul  a spus de mai multe ori că motorul funcţionează conform convenţiilor de exploatare ale clienţilor în viaţa reală: sunt favorizate emisiile uşoare de oxizi de azot în oraş şi este găsit echilibrul optim între emisiile de CO2 şi Nox afară din oraş.  

 

 

 

 

 

 

 

 
Comentarii
Inchide