Aniversare de 20 de ani pentru McLaren F1

Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de când supercarul McLaren F1 a făcut primii "paşi" pe pista de încercări, producătorul britanic a invitat mai mulţi proprietari la un dineu chiar în incinta Centrului Tehnologic Woking.

Aniversare de 20 de ani pentru McLaren F1 Aniversare de 20 de ani pentru McLaren F1

20 de ani McLaren F1Chiar dacă "jucăria" de moment a milionarilor pare a fi renumitul Bugatti Veyron, prinţul neîncoronat al maşinilor exclusiviste de mare performanţă rămâne fabulosul McLaren F1 în lumea pasionaţilor de maşini.

Model care, poate nu vă vine să credeţi, dar încă deţine recordul pentru cea mai rapidă maşină legal street cu motor aspirat. Motor care este semnat de BMW şi se laudă cu o arhitectură V12, o cilindree de 6,1 litri şi o putere maximă de 627 CP (valabilă pentru versiunea iniţială care a fost lansată pe piaţă în 1992).

McLaren F1 a fost produs în total într-un număr de 106 exemplare, dintre care 64 versiuni "de serie", 5 ediţii speciale LM, 3 versiuni GT (botezat "Longtail"), 28 de maşini de curse F1 GTR şi 6 prototipuri diverse. De menţionat performaneţele maşinilor McLaren F1 de curse, care au făcut furori în 1995, în campionatul GT1 sau în cursa de 24 de ore de la LeMans.

Cu ocazia întâlnirii de la Woking, au fost adunate nu mai puţin de 21 de modele McLaren F1, ceea ce poate fi considerat un record în sine: cea mai numeroasă adunare de maşini McLaren F1 de până acum. Gazda oaspeţilor a fost nimeni altul decât Ron Dennis, patronul McLaren, care deţine şi el un astfel de bolid, despre care afirmă că "este un adevărat tur de forţă în materie de tehnologie şi un triumf în ce priveşte designul".

106 exemplare construite"Fie că vorbim de pistă sau de şosele, McLaren F1 se dovedeşte de fiecare dată extrem de rapid şi agil, dar şi foarte confortabil. Stilul său rămâne o referinţă în materie de design. Iubesc să îmi conduc maşina, chiar mai mult în aceste zile, când găsesc puritatea sa tehnică extrem de emoţionantă", a mai adăugat Ron Dennis.

McLaren F1 este creaţia unui inginer de excepţie, sud-africanul Gordon Murray, cel responsabil de construirea celui mai performant monopost de Formula 1 McLaren Honda, care a câştigat 15 curse din 16 cu piloţii Ayrton Senna şi Alain Prost. Nu este de mirare că, acum 20 de ani, McLaren F1 avea un preţ de pornire exorbitant: peste o jumătate de milion de lire sterline.

Care, chiar dacă înseamnă mai puţin decât milionul şi jumătate de euro pe care îl reclamă un Veyron, este o sumă mai bine investită. Dovadă stă raritatea acestui model în cadrul licitaţiilor auto de lux, dar şi preţurile de ordinul milioanelor de euro la care poate fi cumpărat un exemplar.

McLaren F1 ramane printul neincoronat: cel mai rapid supercar cu motor aspirat

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.