Audi Airomorph - concept care îşi schimbă forma şi devine mai aerodinamic

Când cei mai mulţi studenţi căutau locuri ieftine în care să-şi tipărească, lege şi coperteze lucrările de licenţă, Eric Kim îşi prezenta teza prin care absolvea de la Art Center College of Design din Pasadena. Îndrumător: Kris Vancoppenolle, designer Audi. Titlul: Audi Airomorph. Pe româneşte, un prototip care ar putea să participe în cursele de anduranţă ale viitorului.

Audi Airomorph - concept care îşi schimbă forma şi devine mai aerodinamic Audi Airomorph - concept care îşi schimbă forma şi devine mai aerodinamic

Pe lângă faptul că şi-ar spulbera rivalii din cursa de 24 de ore de la Le Mans, Audi Airomorph îşi poate regla fin coeficientul aerodinamic pe măsură ce bifează tot mai multe ture de circuit cu ajutorul unor panouri textile speciale montate pe caroserie - similar sistemului utilizat în competiţiile cu catamarane.

E drept că viziunea studentului se intersectează pe alocuri cu filosofia propusă de conceptul BMW GINA (cu caroserie flexibilă, acoperită cu material textil elastic), dar Kim explică faptul că în cazul prototipului Airomorph caroseria este realizată dintr-o singură bucată de material, întinsă pe un cadru de susţinere şi axată pe adăpostirea şi protejarea pilotului într-un habitaclu ultra-modern.

Aripile din zona roţilor sunt conectate de caroserie prin cabluri speciale realizate tot din material textil, acţionate hidraulic pentru adaptarea aerodinamicii în funcţie de sectorul de circuit parcurs, pentru menţinerea unor condiţii optime de condus.

Lăsând la o parte aspectul de vehicul extratarestru şi şi faptul că nu este specificat sistemul de propulsie folosit, soluţia pe care o propune Audi Airomorph vis-a-vis de adaptarea coeficientului aerodinamic are toate şansele să-şi găsească utilitatea în viitorul apropiat, în condiţiile în care bătălia pentru eficienţă şi viteză îi preocupă tot mai tare pe mai toţi marii producători implicaţi în motorsport.

 

 

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.