Cine poate amenda şoferii în trafic? Decizia a fost publicată azi în Monitorul Oficial

Cine poate amenda şoferii în trafic? Decizia a fost publicată azi în Monitorul Oficial

Autor: Marius Vişan acum 3 ani Știri

Potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată astăzi în Monitorul Oficial, doar poliţiştii rutieri au competenţa să aplice sancţiuni contravenţionale şoferilor. Asta înseamnă că poliţiştii locali nu pot da amenzi şi nici cere anumite documente şoferului, scrie avocatnet.ro.

„(…) doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, scrie în decizia ICCJ.

Chestiunea trebuia lămurită pentru că, aşa cum arăta Avocatul Poporului în actul pentru sesizarea ICCJ, au existat instanţe care au desfiinţat procesele-verbale de contravenţie făcute de poliţiştii locali, în timp ce altele au considerat că acestea sunt perfect legale. De altfel, în textele de lege respective sunt referiri exprese numai la poliţia rutieră, nu şi la cea locală.

 Comentarii
Inchide