Criză petrolieră în Rusia: maximum 20 de litri de maşină!

În câteva zone importante din Rusia, benzinăriile au ajuns la o situaţie dramatică: pe fondul crizei de combustibili, sunt serviţi doar clienţii fideli, care pot cumpăra maximum 20 de litri de carurant!

Criză petrolieră în Rusia: maximum 20 de litri de maşină! Criză petrolieră în Rusia: maximum 20 de litri de maşină!

În timp ce preţul carburanţilor la pompă creşte încet şi sigur, în Rusia s-a ajuns aproape de o criză petrolieră foarte serioasă. Vorbim, practic, de un paradox: Rusia este cel mai mare exportator de petrol, însă, pe plan intern, populaţia simte din ce în ce mai acut lipsa carburanţilor.

În ciuda faptului că Vladimir Putin a pus la lucru Serviciul Anti-Monopol din Rusia (FAS) şi a demarat un program prin care să forţeze companiile de petrol ruseşti să scadă preţurile la petrol, afaceriştii au găsit o soluţie mai profitabilă: pur şi simplu neglijează piaţa internă, exportând majoritatea producţiei pe pieţe unde cererea este foarte mare, iar preţurile cerute sunt acceptate.

Conform FAS, zonele cele mai afectate de lipsa carburanţilor sunt regiunile Sankt-Petersburg, Voronej şi Sahalin-Altai. Aici, multe dintre benzinării au recurs la o metodă neaşteptată: în loc să mărească preţul la combustibili, pentru a descuraja populaţia să cumpere (cum se întâmplă în alte părţi), au preferat să limiteze cantitatea de carburant vândută.

Astfel, benzinarii vând periodic maximum 20 de litri de carburant, doar clienţilor fideli. Probabil unii dintre voi îşi vor aminti de perioada comunistă şi restricţiile de atunci impuse celor care voiau să cumpere benzină. Situaţia este dramatică şi sunt semne că şi alte zone importante din Rusia vor păţi la fel.

Chiar preşedintele asociaţiei naţionale a petroliştilor a declarat că Moscova este ameninţată de o criză a aprovizonării cu carburanţi, deşi guvernul a ameninţat companiile petroliere că vor fi monitorizate îndeaproape şi abuzurile vor fi pedepsite drastic. Analiştii consideră, însă, că situaţia nu mai poate fi ţinută sub control de către autorităţi, iar companiile petroliere vor reuşi, până la urmă, să impună preţurile mari pe care le doresc.

Prin urmare, o ecuaţie foarte simplă: decât să vând ieftin în ţară (deci să am profituri mici) mai bine vând scump la export (chiar dacă asta înseamnă o criză de carburanţi pe plan intern). Se pare că speculaţiile afaceriştilor din lumea petrolului nu pot fi contracarate de nimeni, chiar dacă OPEC încerca să calmeze spiritele anunţând că nu va mai fi nici o criză petrolieră. Cel puţin situaţia din Rusia e un contraexemplu foarte bun.

CREDEŢI CĂ ŞI ÎN ROMÂNIA URMEAZĂ O CRIZĂ DE CARBURANŢI CA ÎN RUSIA?

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.