Despre maşini, cu Ion Iliescu

Am discutat cu fostul şef al statului un subiect apolitic, in vremuri foarte politice. Cu experienţă în şofatul la cel mai înalt nivel timp de trei mandate, ex-preşedintele României poate da lecţii la orice oră despre fenomenul automobilistic.

Despre maşini, cu Ion Iliescu Despre maşini, cu Ion Iliescu

Ce este o maşină în accepţia dumneavoastră?

În primul rînd, o invenţie care a revoluţionat condiţiile de viaţă ale omenirii în secolul XX. Apoi, un “rău” necesar, un factor de poluare, un motiv de iritare, care a transformat viaţa oraşelor într-un vacarm. Pe de altă parte, nu există automobilist care să nu aibă, precum Al Bundy, “Dodge”-ul său, care este nu doar un morman de rugină pe patru roţi, ci şi un depozitar al amintirilor şi al călătoriilor imaginate.

Cînd aţi urcat prima oară într-o maşină? A cui era?

Prima oară am urcat cu H.G. Wells în Maşina timpului! Într-o maşină “în carne şi oase” s-a întîmplat să urc graţie complicităţii unui prieten din copilărie, al cărui tată era şofer. Avea un Plymouth vechi. Am descoperit atunci o nouă faţă a lumii.

Părinţii au avut maşină?

Nu, părinţii mei nu au avut nici maşină, nici măcar o casă. Erau alte timpuri; dar, probabil, ceva din felul lor de a fi şi de a nu avea mi-a marcat definitiv existenţa. Pînă la urmă, aşa e lumea construită, între a fi şi a avea.

La ce vîrstă v-aţi luat permisul şi când aţi achiziţionat primul automobil?

Permisul de conducere l-am luat în anii ’70, ani de deschidere inclusiv automobilistică... Prima maşină am achiziţionat-o ceva mai târziu, în 1982. Aproape că a trebuit să reînvăţ ceea ce uitasem de la cursurile de şoferie. Şofatul e ca limbile străine: ori îl practici zi de zi, ori apelezi la... translatori.

Ce maşini aţi avut şi ce gen de maşină credeţi că vă prinde cel mai bine?

Am avut o Dacie, apoi o maşină Daewoo, un Cielo. Maşina tranziţiei... De ceva timp mi-am achiziţionat, în leasing, un Volkswagen Passat. Unii cred că mi se potriveşte Volga, alţii BMW-ul. Ca şi hainele, nu maşina îl face însă pe om.

Când aţi luat prima amendă în trafic?
Nu am luat încă vreo amendă în trafic. În ultimii ani, e bine că nu mai conduc. Probabil că aş fi fost amendat!


Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.