Saab - nou acord cu chinezii de la Pang Da Automobile

Saab are o existenţă nesigură încă. După colacul de salvare aruncat de Spyker şi tratativele eşuate cu alte firme, se pare că viitorul mărcii este asigurat printr-un nou parteneriat, cu firma chineză Pang Da Automobile. Oare pentru cât timp?

Saab - nou acord cu chinezii de la Pang Da Automobile Saab - nou acord cu chinezii de la Pang Da Automobile

Spyker a salvat Saab de la faliment, preluarea producătorului suedez fiind supusă multor întrebări şi nelămuriri. Din păcate, după euforia iniţială, realitatea a dus marca într-un nou impas financiar, producţia fiind sistată din cauza întârzierii plăţilor către furnizori.

Din nou, Saab a căutat o cale de ieşire, iar prima strigare a fost firma chineză Hawtai Motor Group. Parteneriat care a murit chiar din faşă, din motive încă neclare. Au urmat zvonuri despre discuţii cu chinezii de la Great Wall, infirmate însă de aceştia.

Acum, iată că avem confirmarea oficială a unui nou parteneriat, tot cu chinezii: de data aceasta este vorba despre Pang Da Automobile, care nu e un producător, ci este cel mai mare dealer de maşini din China, cu peste 1.100 de showroomuri în toată ţara.

Parteneriat care nu vine fără nişte clauze cam neplăcute pentru Saab: crearea unui parteneiat 50/50 pentru comercializarea maşinilor Saab, precum şi realizarea unui joint-venture cu o marcă din China, tot în proporţie de 50/50, prin care chinezii vor avea drepturi să producă maşini Saab.

Pang Da va cumpăra 24% din acţiunile deţinute de Spyker la Saab pentru 65 milioane de euro, urmând să cumpere maşini Saab în valoare totală de 45 milioane de euro. Ceea ce, pe termen scurt, rezolvă problemele de lichidităţi ale Saab, însă nu înseamnă neapărat şi o stabilitate pe termen lung - chiar dacă oficialii şi-au declarat încrederea în noul parteneriat.

Conform chinezilor, marca Saab are viitor în China, iar gama de produse (berlina de clasă mare Saab 9-5, SUV-ul 9-4X, viitoarea generaţie 9-3 şi noua compactă Saab 9-1) este considerată drept foarte competitivă pentru piaţa auto chineză.

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.