Pietonii nu mai au voie să butoneze telefonul în mers

Autor: Elena Luchian 09 iul. 2020 Știri auto
Pietonii nu mai au voie să butoneze telefonul în mers

Pietonii nu mai au voie să butoneze telefonul în mers. Este o măsură luată pentru a evita accidentele. Imagini virale cu persoane care au căzut în fântâni arteziene în urmă cu mai mulți ani arată pericolele la care se supun cei care se deplasează privind ecranele.

Șoferilor le este interzisă utilizarea telefonului mobil în timpul mersului. Gestul este periculos însă, și pentru pietoni. Astfel, autoritățile din orașul japonez Yamamoto le-au interzis celor care se deplasează pe jos să folosească telefoanele mobile în timpul mersului.

Prefectura Akita din Japonia a recurs la această măsură pentru a evita accidentele, după ce, o echipă de cercetători a desfășurat un studiu, în cadrul căruia au observat comportamentul a peste 6.000 de pietoni. Camerele video amplasate în oraș au demonstrat faptul că 12% dintre pietoni se deplasează butonând telefoanele mobile.

Ce pățesc pietonii care butonează telefonul în mers?

Șoferii sunt sancționați dacă folosesc telefonul mobil în timp ce se află la volan. Pietonii scapă însă, nepedepsiți.

Ordonanța adoptată de autoritățile japoneze nu prevede și sancțiuni pentru cei care nu respectă noile norme. Autoritățile fac însă, un apel la bunul simț al acestora. Fiind atenți la drum, pietonii au șanse mai mari să evite eventualele accidente care ar putea fi produse din cauza neatenției.

În gara din Yamamoto au apărut bannere care anunță interdicția. Aceasta se aplică pe drumurile publice, în piețe și în parcuri. Un mesaj vocal transmite același lucru: “Utilizarea telefoanelor inteligente în mers este interzisă. Vă rugăm să folosiți telefonul doar după ce vă opriți din mers”, avertizează o voce feminină.

Un studiu efectuat în 2014 de compania NTT Docomo arăta că, în timp ce acordă atenție ecranelor telefoanelor mobile, câmpul vizual al unei persoane se restrânge cu 95%.

Sunt celebre imaginile cu tinerele care au căzut în fântâni arteziene în centre comerciale pentru că erau atente la telefoanele mobile.

În urmă cu mai mulți ani, un bărbat din Ontario, Canada, s-a lovit de o mașină de pompieri aflată în misiune. Deși autospeciala avea semnalele luminoase și acustice în funcțiune, tânărul nu a observant. Era atent la smartphone.

VIDEO:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide